Regija
BEZ GMO-A U PODUNAVSKIM ZEMLJAMA

Za certifikat NON GMO
soja dodatna premija
Objavljeno 3. rujna, 2014.
Silos u Đurićima je certificiran za otkup soje prema Dunav Soja pravilima

ŽUPANJA – Poljoprivredna tvrtka Seges, sa sjedištem u Županji, među prvima je pristupila međunarodnom Udruženju Dunav Soja kojemu je cilj, zbog povećane potražnje, povećati proizvodnju NON GMO soje u dunavskoj regiji na ukupno 1,8 milijuna hektara. Time se nastoji smanjiti ovisnost europskih proizvođača stočne hrane o uvozu genetski modificirane soje iz Južne Amerike i SAD-a. Članovi Dunav Soje iz podružnica u Austriji i Srbiji te poslovni partneri i kupci iz njemačkih i švicarskih tvrtki prekjučer su stigli u Hrvatsku i posjetili Seges, koji pod sojom ima značajne površine, kako bi se na licu mjesta uvjerili u način rada. Obišli su i silos u Đurićima koji je certificiran za otkup soje prema Dunav Soja pravilima, pogledali pokusno polje soje i izrazili veliko zadovoljstvo viđenim, a potom je u sjedištu tvrtke u Županji održana prezentacija i domjenak. Kooperanti tvrtke Seges i proizvođači soje potpisivanjem Ugovora o zajedničkoj proizvodnji postaju dio Udruženja Dunav Soja.

- Prilikom proizvodnje soje radi se NON GMO kontrola na poljima, a prilikom prijma soje u naš silos radi se provjera kvalitete soje te se uz standardne parametre kvalitete dodatno provjerava prisustvo GMO-a u soji. Potpisivanjem Ugovora o samoobvezi s našom tvrtkom proizvođači soje ostvaruju pravo na premiju jer, uz tržišnu cijenu, dobivaju i premiju za Dunav Soja certifikat, dakle proizvođače se stimulira na proizvodnju NON GMO soje - pojašnjava vlasnik i direktor tvrtke Seges Miroslav Jurić. I što je najvažnije, certificirana soja ima riješen plasman.

– Sva naša soja ima kupca vani, što nam omogućava postizanje bolje cijene na tržištu i da naš proizvođač zaradi veću premiju - kazao je Jurić. Kupci na Zapadu, dodaje, sve više traže podrijetlo soje, a tu je posebice vrednovan certifikat Dunav Soja. Kriteriji za dobivanje certifikata u skladu su s europskim zahtjevima i smjernicama Udruženja Dunav Soja sa sjedištem u Beču. Seges je prošao niz jako zahtjevnih i rigoroznih kontrola i više od godinu dana radio na ispunjavanju zahtjeva međunarodnih standarda.

- Europska unija više se ne želi hraniti GMO-om i potencira proizvodnju domaće europske soje, a Europa trenutačno proizvodi samo dva do tri posto svojih potreba. Sve ostalo uvozi i sada pokušavaju svojim akcijama i organizacijama pokrenuti što veću proizvodnju soje u Europi - pojašnjava Miroslav Jurić.

U projekt koji ima isti naziv kao i udruženje, Dunav Soja, uključene su zemlje povezane Dunavom, na čijim će se površinama proizvoditi isključivo soja sigurnog podrijetla, koja nije genetski modificirana. Tvrtka Seges implementirala je Dunav Soja standard koji obuhvaća otkup soje, trgovinu sojom, a uskoro i primaru preradu soje.

– Čekamo natječaje europskih fondova, nećemo više prodavati sirovinu nego proizvod s dodatnom vrijednošću, znači prerađenu soju. Vrijednost investicije je milijun i pol eura - rekao je Jurić.

Sva soja

ima kupca vani, što donosi i bolju zaradu

Europa trenutačno proizvodi samo

2 do 3

posto svojih potreba soje

Na tržištu od 2002. godine

Seges je jedna od najuspješnijih poljoprivrednih tvrtki u Hrvatskoj. Osnovana je 2002. godine i hrabro je krenula u posao. Danas posluju u pet poljoprivrednih ljekarni - u Đurićima, Gunji, Vrbanji, Drenovcima i Babinoj Gredi. Gradnjom silosa 2012. godine u Đurićima, uz subvenciju IPARD programa, kooperantska proizvodnja, vođena stručnim agronomima, zauzela je posebno mjesto u daljnjem poslovanju jer, uz repromaterijal i poljoprivrednu mehanizaciju, osiguravaju i kvalitetnije uvjete skladištenja.

Možda ste propustili...

NIJE ZA MLAĐE OD 16 GODINA

Predstava “Čudo u Poskokovoj Dragi”

U ČETIRI DANA ODVEZLI VIŠE OD 400 KILOMETARA

Vukovar dočekao biciklističku Karavanu prijateljstva

NA 7. OTVORENOM PRVENSTVU SLAVONIJE U RAKETNOM MODELARSTVU

Đakovčani ekipno i pojedinačno treći

Najčitanije iz rubrike