Regija
11. LJETNA ŠKOLA MLADIH CRVENOG KRIŽA

Više od dvjesto mladih priredilo bakljadu ulicama Orahovice
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.

ORAHOVICA - U Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici završena je 11. Ljetna škola mladih 2014. Crvenog križa u kojoj je sudjelovalo dvjestotinjak mladih iz Hrvatske, Srbije, BiH i Mađarske. Ovogodišnja škola zaključena je prikazom naučenog na radionicama. Svim sudionicima visoki gosti završnice uručili su certifikate o završenoj ljetnoj školi, a to su učinili gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, dogradonačelnik Osijeka Denis Ambruš, predstojnica Agencije za odgoj i obrazovanje podružnice Osijek Ivana Biljan, presjednik Crvenog križa Osječko-baranjske županije Đuro Brataljenović, predavači Branka i Mato Arlović te bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

- Ova Ljetna škola je pravi primjer kako mladi moraju raditi i na koji ih način moramo usmjeravati - rekao je između Mesić. Rukovoditelj Ljetne škole i ravnatelj CK Osječko-baranjske županije Marko Đukić podnio je izvješće o ocjenama ovogodišnje škole te naglasio kako je opća ocjena i ove godine odlična, što puno govori o kvaliteti i opravdanosti ovoga projekta. Sudionici Ljetne škole uputili su i apel pod nazivom ''Poziv na mir, poštivanje ljudskih prava i zaštitu civilnih žrtava rata" koji je pročitao Goran Đapić, jedan od voditelja škole, a svečani program zaključen je bakljadom u čast žrtvama u strašnoj bitci kod Solferina.

- Od 1992. godine ovakva se bakljada organizira svake godine u tom talijanskom gradu zadnju subotu u lipnju. Na tisuće sudionika dolazi odati počast pokazanoj humanosti i nesebičnoj pomoći koju su stanovnici okolnih mjesta pružili ranjenima i umirućima nakon bitke kod Solferina. U bitci je poginulo oko 12.000, a ranjeno oko 28.000 ljudi. Sudionici bakljade prisjećaju se žrtava, ali i začetnika ideje Crvenog križa Henryja Dunanta, koji je zatekavši se u Solferinu organizirao pružanje pomoći noseći baklje - rekao je Goran Đapić. Građani Orahovice s oduševljenjem su pozdravili mlade, a prizor je bio veličanstven. Jedanaesta Ljetna škola završila je spuštanjem zastave škole te pjevanjem himne Crvenog križa, ''Neka cijeli ovaj svijet''. V.Grgurić

Sudionici bakljade prisjećaju se žrtava, ali i začetnika ideje Crvenog križa Henryja Dunanta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike