Mozaik
GRADSKI BEDEMI PONOVNO SE VRATILI U 15. I 16. STOLJEĆE

I slavonske ekipe sudjeluju na
9. Renesansnom festivalu u Koprivnici
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.

Devetu godinu zaredom koprivnički gradski bedemi vratili su se u 15. i 16. stoljeće, jer je tamo jučer (četvrtak) nizom raznovrsnih događanja započeo Renesansni festival koji traje zaključno s nedjeljom, 31. kolovoza. Organizatori, Grad Koprivnica i Turistička zajednica grada Koprivnice, naglašavaju kako će ovogodišnji Renesansni festival biti do sada najveće i sudionicima najbogatije izdanje, jer očekuje se oko 1200 kostimiranih sudionika.

- Prvi put trebala bi doći jedna golema skupina od 60-ak ljudi iz Burghauzena, u Njemačkoj. Nove grupe doći će i iz Mađarske, Slovenije, Italije i Hrvatske - kaže direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan. Glavna tema ove godine je kulinarstvo, jer je od prve godine održavanja kulinarstvo, odnosno renesansna kuhinja, važan i veliki dio Renesansnog festivala. U sklopu Renesansnog festivala zato će danas biti održano i natjecanje renesansnih kraljevskih kuhara. Na natjecanje se prijavilo deset ekipa iz cijele Hrvatske, točnije iz Splita, Dramlja, Raba, Umaga, Osijeka, Našica, Vinkovaca, Popovače, Zagreba i Varaždina. Također, najavljeno je i natjecanje kuhara amatera koji će se okušati u pripremanju srednjovjekovnih jela s namirnicama i priborom iz tog vremena.

Ovogodišnja novina bit će i drvena palisada, zid dužine oko 600 metara koji će okruživati gotovo cijeli prostor na kojem će se održavati Renesansni festival. Uvodi se i simbolična mostarina od jedne kune, pomoću koje će se moći vidjeti koliko je bilo posjetitelja. Danas, središnjeg dana festivala, organiziran je besplatni Rensansni vlak koji u 10 sati kreće iz Zagreba, a u 21 sat iz Koprivnice polazi prema zagrebačkom Glavnom kolodvoru.T.Levak

Danas će biti održano i natjecanje renesansnih kraljevskih kuhara

Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike