Novosti
VLADA SUFINANCIRA PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA

Za prijevoz učenika 90 milijuna kuna
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

Vlada će sa 75 posto sufinancirati prijevoz redovitih učenika srednjih škola, dok će se u stopostotnom iznosu financirati troškovi prijevoza redovitim učenicima članovima kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade te učenicima s područja oštećenih ili uništenih poplavom, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar pojasnio je da će prijevoz srednjoškolaca Ministarstvo nastaviti financirati do kraja ove godine, a za to će biti osigurano 90 milijuna kuna iz državnog proračuna.

- Vlada nastavlja ovu mjeru koja je politički i obrazovno važna jer između prava na školovanje u srednjoj školi i ostvarenja toga prava vrlo često, naročito izvan velikih gradova, stoji – novac - kazao je premijer Zoran Milanović.

Ministar financija Boris Lalovac predstavio je na sjednici Vlade prijedlog plana nužnih mjera koje će dovesti do ispunjenja fiskalnog pravila u 2014. godini – provedba Odluke Hrvatskoga sabora o osnivanju Povjerenstva za fiskalnu politiku, kazavši kako nije riječ o novim fiskalnim mjerama, nego je riječ o mjerama koje se nalaze u dokumentu već poslanom Bruxellesu te dinamici njihova ostvarivanja.(D.Pav.)

“Gubimo sve više sporova u Strasbourgu”

Vlada je prihvatila i u Sabor na mišljenje uputila Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2013. godine, ali uz nekoliko tehničkih primjedbi. Zbog prakse Europskog suda za ljudska prava ministar pravosuđa Orsat Miljenić posebno je upozorio na istrage koje očito nisu dovoljno utemeljene da bi prošle u Strasbourgu. “Pitanje koje nam se otvara zbog prakse Europskog suda za ljudska prava tiče se istraga za ratne zločine. Naša nas je zastupnica obavijestila da sve više predmeta započinjemo gubiti zbog neučinkovitih istraga, to je ono na što pokušavamo ukazati kao Vlada i na tom se radi”, rekao je Miljenić.