Novosti
ČIŠĆENJE GROBLJA I ŠETANJE PASA

Umjesto zatvorske ćelije 202 osuđenika u Osijeku izabrala rad za opće dobro
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.
Dva sata rada za jedan dan zatvora zamijenio je i osuđeni za pokušaj podmićivanja

Vezani članci

PODRŽALI KANDIDATA ZA DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Cvitan: Radije bih u zatvor nego gulio krumpir

Prema Kaznenom zakonu koji je stupio na snagu 1. siječnja prošle godine, sud može zamijeniti radom za opće dobro izrečenu novčanu kaznu u iznosu do 360 dnevnih iznosa ili kaznu zatvora u trajanju do godine dana.

Među onima koji su na osječkom sudu zatvor zamijenili radom ove godine je i Otočanin koji je pokušao podmititi policajca. Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Ivan M. osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu koja je zamijenjena radom za opće dobro, i to dva sata za jedan dan zatvora.

Kad sud odredi kaznu zatvora do šest mjeseci, zamijenit će je radom za opće dobro, osim ako se time ne može ostvariti svrha kažnjavanja.

U godinu i pol dana, od 1. siječnja 2013. do 30. lipnja ove godine, na dva osječka suda 202 osuđenika zamijenila su kazne radom za opće dobro u isto toliko sudskih predmeta. Na Županijskom sudu u Osijeku u 12 je kaznenih predmeta kazna zatvora zamijenjena radom, prošle godine devet, a ove tri.

- Na Općinskom sudu Osijek, od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. godine u 98 presuda su kazne zamijenjene radom za opće dobro. Od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine kazne su radom za opće dobro zamijenjene u 96 presuda - doznajemo od Davora Mitrovića, predsjednika Općinskog suda Osijek.

Osuđenici rad za opće dobro na osječkom području, između ostaloga, odrađuju u Udruzi “Pobjede” - Azilu za pse u Nemetinu ili, primjerice, u “Ukopu”.

- U našoj tvrtki osuđenici uglavnom rade na poslovima čišćenja groblja - kaže Saša Ljubojević, direktor osječke pogrebne tvrtke “Ukop”.

U Azilu, uz to što čiste, šetaju pse. Oni koji inače obavljaju specifične poslove, primjerice zidarske, bravarske ili znaju zavarivati, pomažu na taj način.

Iz izvještaja hrvatske probacijske službe za prošlu godinu doznajemo da je lani ta služba zaprimila 3304 nova predmeta u rad, dok je u istom izvještajnom razdoblju završeno 3313 predmeta. Na dan 31. prosinca 2013. godine probacijski uredi imali su u radu 2907 predmeta. U usporedbi sa 2012. godinom, probacijski uredi su 2013. zaprimili u rad dvostruko više predmeta. Od zaprimljenih predmeta u 2013. godini oko 48,5 posto se odnosi na uvjetni otpust, a 33,6 posto predmeta na rad za opće dobro. Najveći postotak predmeta u 2013. zaprimio je Probacijski ured Zagreb (20,5 posto), dok je Probacijski ured Osijek na drugom mjestu s 14,6 posto.

Sandra LACIĆ
PROBACIJSKI URED U OSIJEKU ZAPRIMIO LANI 483 PREDMETA

Na području pet slavonskih županija postoje probacijski uredi u Osijeku i Požegi. Osječki ured zaprimio je prošle godine 483 predmeta, a požeški 174. Rad za opće dobro izvršava se u ustanovama, udrugama, pravnim osobama i tijelima javne vlasti, čija je osnovna djelatnost humanitarnog, ekološkog i komunalnog značenja, odnosno koje obavljaju poslove od općeg, javnog i lokalnog interesa, odnosno od interesa za Republiku Hrvatsku.