Novosti
PODRŽALI KANDIDATA ZA DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Cvitan: Radije bih u zatvor nego gulio krumpir
Objavljeno 6. ožujka, 2014.

ZAGREB - Saborski Odbor za pravosuđe jučer je jednoglasno podržao Vladin prijedlog da Sabor za novog glavnog državnog odvjetnika imenuje dosadašnjeg ravnatelja Uskoka Dinka Cvitana. On je, pak, najavio da će njegova nasljednica na čelu Uskoka biti aktualna zamjenica glavnog državnog odvjetnika Tamara Laptoš.

- Ona je i jedina osoba s kojom sam se posvađao u Uredu, no to joj je plus kod ovog posla jer je jasno i nedvojbeno izrekla svoj stav u određenoj situaciji - rekao je Cvitan. On je ustvrdio da je veliki problem to što “osuda korupcije kao i osuda ratnih zločina nije uopće društveno prihvaćena”, te upozorio na nužnost jače prevencije “od vrtića pa nadalje”.

Za svog prethodnika Mladena Bajića Cvitan je rekao da je “prije 12 godina preuzeo DORH u totalnom rasulu, konsolidirao ga, u njegovom je mandatu USKOK osnovan i dosegao razinu koju ima danas”.

- Bajić je napravio puno i zadužio mnoge - rekao je Cvitan. Demantirao je da je Bajić istrage tempirao kako bi se poklapale s njegovim izvješćima u Saboru rekavši da je to nemoguće.

- Tu će, što vrijeme više prolazi, biti sve teže ta djela dokazivati. Ključno vrijeme je izgubljeno. Treba sagledati uzroke, ali ne treba odustajati - rekao je Cvitan. On se usprotivio tome da se kazna za koruptivna djela ubuduće neće moći zamjenivati radom za opće dobro.

- Da sam bio u situaciji u kojoj je bio Petar Čobanković, ja krumpir gulio ne bih, išao bih u zatvor, ali to nam je omogućilo da dođemo do ključnih informacija - rekao je Cvitan.(Z.C.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike