Regija
NATJECANJE ORAČA BRODSKE ŽUPANIJE

Pobjednici debitant Antun
Jovičić i Ivan Karavidović
Objavljeno 24. kolovoza, 2014.

SLAVONSKI BROD/STARI PERKOVCI – Već tradicionalno, 11. natjecanje orača Brodsko-posavske županije u Starim Perkovcima (općina Vrpolje) iznjedrilo je i ove godine ponajbolje orače u kategorijama oranja plugom ravnjakom i plugom premetnjakom, a vještinu i znanje odmjerilo je ukupno 14 timova. Najbolji rezultat u kategoriji orača plugom ravnjakom, na iznenađenje ostalih, postigao je Antun Jovičić iz Svilaja, kojem je ovo bio prvi nastup na natjecanju orača. Drugo mjesto u istoj kategoriji pripalo je Mariju Loviću iz Bickog Sela, a treće mjesto osvojio je Dalibor Mahovac iz Bodovaljaca.

U kategoriji orača plugom prevrtačem sve tri nagrade otišle su u Gundince, a najbolji je rezultat postigao Ivan Karavidović, drugi je Dražen Lozić, a treće je mjesto osvojio Ivica Karavidović. Natjecanje se, kao i proteklih godina, odvijalo u organizaciji Udruge natjecatelja u oranju BPŽ, najstarije udruge tog tipa u Hrvatskoj.

- Brodsko-posavska županija ima dobre orače, uvijek smo pri vrhu, a i ovo natjecanje se održalo prema pravilima svjetske udruge orača. Kao i u svakom sportu, važno je vježbanje. Nakon otvaranja prve brazde odmah se vidi tko je vježbao, a tročlani sudački tim ocjenjuje ukupno 13 kategorija, tako da je pobjednik neizvjestan do samog kraja - pravila je pojasnio predsjednik Udruge, Dario Đurđević. Naglašava kako je glavni smisao natjecanja promicanje svijesti među poljoprivrednicima o potrebi pravilnog korištenja pluga jer optimalno oranje u konačnici štiti tlo i smanjuje troškove proizvodnje.

Premda nisu osvojili ni jedno od prvih mjesta, među oračima je zanimljiv bio tim OPG-a Dorić iz Svilaja, djed Josip i unuk Matej, koji se redovito natječu. Na prošlogodišnjem državnom prvenstvu djed Josip okitio se titulom najboljeg hrvatskog orača uz pomoć konja. Bio mu je to, kaže, izazov i želja da odmjeri snage s drugim oračima. No najstariji sudionik ovogodišnjeg natjecanja u osmom desetljeću ipak priznaje da gubi snagu i da je volje za rad sve manje pa se zbog 16-godišnjeg unuka, koji pokazuje volju za natjecanje, rado odazove. Ne gubi nadu ni Matej, učenik srednje poljoprivredne škole, koji je s djedom u natjecanju dogurao najdalje do četvrtog mjesta. Uz znanje koje dobije u školi, kaže, jako mu je važno iskustvo koje mu djed prenosi. Možda se i on nekada nađe na pobjedničkom postolju kao i ponajbolji orači natjecanja u Starim Perkovcima, koji su se kvalificirali za sudjelovanje na državnom prvenstvu u oranju (12. i 13. rujna u Požegi), a pobjednik - državni prvak - predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u oranju 2015. godine u Danskoj. M. Radošević

U kategoriji orača plugom prevrtačem sve tri nagrade otišle su u Gundince

Možda ste propustili...

MAJA DOMNJAK-LELIĆ TRČI MARATONE

Osvojila Amsterdam i Pariz, želi i New York

150 GODINA ORGANIZIRANOG VATROGASTVA U POŽEGI

Vatrogasci 150 godina aktivni i požrtvovni u životu grada

Najčitanije iz rubrike