Mozaik
VITEŠKI TURNIR “JANKOVAC 2014”

Borbom za Klak vratili
Jankovac u srednji vijek
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.
Bila je to simulacija povijesne bitke za utvrdu koja se zapravo zove Drenovački grad

Ukrstili se mačevi, odjekivali topovi Papukom, borba za svoje ponovno je počela, srednji vijek se vratio. Jankovac, prirodna oaza Parka prirode Papuk vratio se nekoliko stoljeća unazad, vitezovi su ponovno zavladali. Sve to događalo se na velikom viteškom, povijesnom i turističkom spektaklu – 2. viteškom turniru “Jankovac 2014.”.

Turnir je održan u organizaciji Općine Čačinci, Turističke zajednice, Red vitezova Ružice grada Orahovica i uz pomoć Parka prirode Papuk te Hrvatskih šuma, odnosno planinarskog doma Jankovac. Unatoč kiši koja je cijeli dan remetila planove, vitezovi su uspjeli pokazati što znaju. U park šumi Jankovac nastupilo je više od 150 sudionika i 15-ak viteških udruga iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i po prvi put iz Slovenije. Sve je počelo otvaranjem sajma starih obrta, a potom su sve udruge otvorile svoje viteške tabore. Program je nastavljen predstavljanjem viteških udruga, a vrhunac dana bila je noćna bitka za utvrdu Klak. Bila je to simulacija povijesne bitke za utvrdu koja se zapravo zove Drenovački grad, a svi ju od milja zovu Klak, pričao je prisutnima profesor povijesti i član orahovačkog Reda vitezova Ružice grada Zdenko Samaržija. Samaržija je glasom pratio bitku:

- U jednom trenutku došlo je do svađe između dva prijatelja Hrvata, Kršćana zbog vlasništva nad zemljom. Svaki od njih tvrdio je da je zemlja njegova, pisari su iznosili svoje pisane potvrde no niti to nije pomoglo. Kako se nikako nisu mogli dogovoriti došlo je do bitke dvaju vojski. Usred te bitke kada su prve glave pale, sve su to namirisali Turci i krenuli u osvajanje utvrde. Vojske dvaju prijatelja se udružuju, no Turci su bili prejaki. I tako je i ovdje na Drenovačkom gradu krenulo dio velikog turskog osvajanja i njihove vladavine. – pričao je Samaržija. Bitke je bila veličanstvena, topovi su odjekivali cijelim Papukom, letjele su vatrene strijele, u borbama se nitko nije štedio. Povijest se definitivno vratila i unatoč lošem vremenu, više od 1000 posjetitelja uživalo je u svemu što su im vitezovi iz svih krajeva priredili. Prvi dan viteškog turnira zaključio je sjajan vatreni show te srednjovjekovna gozba uz naravno i srednjovjekovnu glazbu ''Codexa'' i neizostavne trbušne plesačice. Drugi dan nakon otvaranja sajma i viteških tabora, održano je i finale streličarskog turnira za Zlatnu strijelu grofa Jankovića, a potom je prikazana još jedna bitka, ovaj put dnevna, za utvrdu Klak. U tijeku dana nastupila je i putujuća skupina Trilja IV., a bilo je tu i pregršt srednjovjekovne glazbe i prezentacije viteške opreme i oružja:

- Hvala svoj braći vitezovima iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja što su došli ovdje u ovaj prekrasni prirodni ambijent i što su nam pomogli oživjeti povijest. Veliko hvala općini i turističkoj zajednici Čačinci te načelniku Mirku Mališu bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Vratili smo povijest, pokazali smo Jankovac u jednom drugom svjetlu kakvom ga mnogi i ne znaju. Okupili smo uistinu vitešku elitu Hrvatske, ljude koji žive za povijest svoga kraja i ponosan sam na sve ovo što smo napravili, jer ovakav turnir rijetko se gdje u Hrvatskoj može vidjeti i doživjeti – rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić. Uistinu je lijepo vidjeti i doživjeti običaje i život srednjeg vijeka, biti dio dana vitezova i dvorskih dama, svjedočiti povijesnim bitkama i događajima. Red vitezova Ružice grada Orahovica još se jednom pokazao kao zaštitnik povijesti, hrabri čuvar najveće vrijednosti, bogate i slavne prošlosti Hrvata ovoga kraja.

Vladimir Grgurić

Vladimir GRGURIĆ

NASTUPILO

JE VIŠE OD 150 SUDIONIKA I 15-AK VITEŠKIH UDRUGA IZ HRVATSKE, SLOVAČKE, MAĐARSKE I SLOVENIJE

Najčitanije iz rubrike