Crna kronika
ODLUKA USKOKA NAKON VIŠEMJESEČNE ISTRAGE

Optuženi bivši čelnici PU vukovarsko-srijemske
Objavljeno 23. kolovoza, 2014.

OSIJEK - Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv Blaža Topalovića (57), bivšeg načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Osim njega optužen je i njegov zamjenik Mato Kirchbauer (46) te još 11 osoba. Tereti ih se za kaznena djela trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita za trgovanje utjecajem, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na trgovanje utjecajem.

Topalović, Kirchbauer, trećeookrivljni A.K. (45), inače policijski službenik za suzbijanje organiziranog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske, te petookrivljni B.V. (51), načelnik Postaje prometne policije Osijek, terete se za protuzakonita djela. U više navrata su, stoji u Uskokovu priopćenju, na traženje ostalih okrivljenika, tražili od policajaca da ne postupaju zakonito. Tražili su od njih da ne sankcioniraju prekršaje u cestovnom prometu, a počinili su i kaznena djela prema Zakonu o osobnoj iskaznici, Zakonu o oružju i Zakonu o strancima. U jednom je slučaju devetookrivljenik M.N. (57) za postupanje suprotno zakonu drugookrivljeniku predao je nagradu.(M.Bu.)

PRIMALI MITO I TRGOVALI UTJECAJEM Akcija MUP-a i USKOK-a – zbog korupcije uhićeno 16 osoba Uhićen načelnik i cijeli vrh vukovarsko-srijemske policije Osim vinkovačkih policajaca uhićena su i dva djelatnika MUP-a iz Osijeka Sanja BUTIGAN

VINKOVCI – U akciji MUP-a i USKOK-a jučer je na istoku Hrvatske, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, uhićeno 16 osoba – policijskih službenika i civila – zbog, kako je to službeno rečeno, koruptivnih kaznenih djela.

Među uhićenima je i vrh vukovarsko-srijemske policije, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Blaž Topalović i njegov zamjenik Mato Kirchbauer. Vijest o uhićenjima potvrdio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić na kratkoj konferenciji za medije održanoj ispred sjedišta PU, u Vinkovcima.

Zloporaba ovlasti i mito

Govoreći o višemjesečnom istraživanju Ravnateljstva MUP-a u suradnji s USKOK-om na području dviju spomenutih PU, Dominić je jučer potvrdio da je uhićeno 16 osoba, od kojih devet policijskih službenika - dvojica iz PU osječko-baranjske, a preostali iz PU vukovarsko-srijemske.

– Moram napomenuti da su uhićena i dva visokopozicionirana voditelja u policiji – izjavio je glavni ravnatelj policije, potvrdivši da je riječ o Topaloviću i Kirchbaueru.

– Kaznena djela su zloporaba položaja i ovlasti, davanje i primanje mita – rekao je Dominić. Dodao je da je, prema Zakonu o policiji, inicirao donošenje rješenja prema kojem bi svi uhićeni policijski službenici bili udaljeni s dužnosti i protiv njih bio pokrenut stegovni postupak. U službenom priopćenju koje je stiglo iz MUP-a za osumnjičene policijske službenike obrazlaže se udaljenje iz službe – “zbog sumnje da su narušili ugled službe ustupajući službene podatke i druge sadržaje trećim neovlaštenim osobama”.

“Istraga u tijeku”

U priopćenju je precizirano i da se kriminalističko istraživanje provodi zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, primanja mita, davanja mita i trgovanja utjecajem. Druge detalje slučaja koji je odjeknuo u javnosti glavni ravnatelj policije Vlado Dominić zasad nije mogao iznijeti, obrazloživši to “istragom u tijeku”, kao i činjenicom da je riječ o USKOK-ovom predmetu. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i dokaznih postupaka policija će osumnjičene dovesti pritvorskom nadzorniku, a protiv njih će USKOK podnijeti kaznenu prijavu. Dio ispitivanja osumnjičenih obavio se u osječkom uredu USKOK-a

Neslužbeno se, međutim, mogla jučer čuti informacija da broj od 16 uhićenih nije konačan, jer se navodno mogu očekivati i nova uhićenja sljedećih dana. Govori se i da su Topalovića uhitili na radnom mjestu, a neki su policijski službenici uhićeni na odmoru na Jadranu.

MIROSLAV PUŽ NOVI NAČELNIK

Do izbora novog načelnika PU vukovarsko-srijemske na mjesto obnašatelja dužnosti ministar unutarnjih poslova je na prijedlog glavnog ravnatelja policije jučer imenovao Miroslava Puža iz MUP-a. Na konferenciji u Vinkovcima on je novinarima rekao da je jučer prijepodne održao prvi radni kolegij sa suradnicima kako bi se rad PU nesmetano nastavio. “Sigurnost građana na ovom području nije ugrožena”, istaknuo je pritom Puž.

16

ukupno uhićenih, od kojih

9

policajaca

NESLUŽBENO

BROJ OD 16 UHIĆENIH NIJE KONAČAN, PA SE OČEKUJU UHIĆENJA I U IDUĆIH NEKOLIKO DANA

Odlikovani policajac s 33 godine iskustva

Načelnikom Policijske uprave vukovarsko-srijemske Blaž Topalović (1957.) imenovan je s pozicije načelnika OKC-a Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Magistar je kriminalistike, policijsku je karijeru počeo 1980., tijekom koje je obnašao brojne dužnosti, od načelnika policijske postaje do načelnika Odjela kriminalističke policije u Policijskoj upravi. Cijelu policijsku karijeru proveo je u PU vukovarsko-srijemskoj, a odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Josipa bana Jelačića, Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i medaljom Oluja.

Odavali tajne autoprijevoznicima

U posljednjih je godinu dana zbog prodaje službenih informacija uhićeno na desetke policajaca. Tako je krajem listopada prošle godine, također nakon višemjesečne akcije, uhićeno 11 policajaca na bjelovarskom području. Policajci su odavali povjerljive informacije autoprijevoznicima diljem Bjelovarsko-bilogorske županije i okolice. Znali su prijevoznici tako gdje su radari, gdje su policijske kontrole, kada će i gdje početi koja policijska akcija nadzora brzine, provjera alkoholiziranosti ili tehničke ispravnosti vozila. Uspijevali su tako izbjeći kazne, koristiti se u prometu sumnjivim vozilima, a nije isključeno da su im i vozila bila u pretovaru, odnosno da su vozili više robe nego što je to propisima omogućeno. Osim 11 policajaca iz PU bjelovarsko-bilogorske i PU koprivničko-križevačke kriminalističkim istraživanjem bilo je obuhvaćeno i 26 vlasnika trgovačkih društava i obrta koji se bave autoprijevozničkom djelatnošću. Njima se na teret stavljalo davanje mita te poticanje policajaca na zloporabu položaja i ovlasti.(A.R.K.)

Vijest o uhićenjima potvrdio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić na konferenciji za medije ispred sjedišta PU, u Vinkovcima

Gordan Panić

Miroslav Puž Sada već bivši načelnik Blaž Topalović U osječki USKOK jučer su dovezeni neki od osumnjičenih

ZDenko PUŠIĆ

Možda ste propustili...

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike