Novosti
OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKA NHS-A

Sever: Oni s najmanjim plaćama dobit će najmanje i u postotcima
Objavljeno 23. kolovoza, 2014.

Vezani članci

VLADA NE ODUSTAJE OD POLITIKE SLAVKA LINIĆA, ALI KORIGIRA SMJER...

Porezno rasterećenje plaća moglo bi smanjiti cijenu rada

- U vremenu prežvakavanja (stare) vijesti o najavi izmjena poreza na dohodak, pri čemu se to gotovo pretvara u “light” euforiju kako je konačno krenulo i svima će porasti plaće, što će povećati kupovnu moć građana, povećati potrošnju i dati toliko očekivani vjetar u leđa gospodarstvu nakon više od pet godina krize, kao da se zaboravlja kako je ovakvo stanje u velikoj mjeri rezultat promašene gospodarske politike koja se, uz ostalo, temelji i na smanjenju potrošnje. Zaboravlja se kako je u tim promjenama poreza na dohodak i opet izostao socijalni dijalog - ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, u svom otvorenom pismu.

“Dok će većini radnika porasti plaća za nekoliko desetaka, ili jedva stotinu kuna, poslodavcima će za nekoliko stotina ili tisuću. Zaboravlja se kako za potrošnju treba i potrošački optimizam koji počiva na općem društvenom optimizmu. A u Hrvatskoj prevladava društveni pesimizam, strah od gubitka radnih mjesta, strah od bolesti, strah od mirovine, strah od sutrašnjice...”, naglašava Sever i pita “što je s onima i koliko ih je kojima bi takvim najavama promjena porezne politike plaće mogle porasti samo za nekoliko desetaka kuna i koji ni sami ne znaju objasniti kako uspijevaju sastaviti kraj s krajem, odnosno početak i kraj mjeseca?”. Napominje da se i uz površnu računicu vidi nepravda, jer oni s najmanjim plaćama neće dobiti samo nominalno najmanje nego i u postotcima. Prema njegovim riječima, sredstva će izgubiti lokalne zajednice koje bi mogle povećati cijene komunalija.I.Bošnjak

Jednadžba s previše nepoznanica

- Svi su se dali u računanje. A računa se na osnovi “jednadžbe s previše nepoznanica”. I sami smo na toj fluidnoj osnovi radili računice. Oni govore kako bi radnicima s minimalnom plaćom (3017,61 kn), samcima i bez drugih olakšica, ovisno o prirezu, neto plaća porasla između 28 i 30 kuna. Radnicima s bruto plaćom do 6000 kuna plaća bi rasla za malo više od 50 kuna, a radnicima s prosječnom plaćom (7927 kn) pa sve do onih s 13.000 kuna, plaća bi porasla za malo više od 170 kuna. Pravi raj za potrošnju? Radnici s bruto plaćom od 16.000,00 kuna dobit će gotovo 500 kuna, a oni s 20.000 i više, približno 1000, ili nešto malo više od 1000 kuna. Dakle, radniku na minimalcu porast će neto plaća za otprilike 1 %. Radnici s uzdržavanim članovima obitelji i nekim drugim olakšicama to povećanje neće niti osjetiti - ustvrdio je Sever.

PREMIJER ŽELI OLAKŠATI SREDNJEM SLOJU

Premijer Zoran Milanović rekao je da najvišu poreznu stopu od 40 posto sada počinjemo primjenjivati vrlo nisko, na one koji su malo solidniji srednji sloj i s tim prihodima nikad neće biti bogati. “Naš interes je da im olakšamo da više imaju i više potroše. Da budu zadovoljniji i da ekonomija ima od toga nekakve koristi, a na kraju i država. Taj novac će ostati u Hrvatskoj”, rekao je, istaknuvši da moramo zadržati elementarnu pravednost. Zaključuje kako Vlada želi da “razuman porezni pritisak počne tamo gdje je visoki srednji sloj i bogatstvo, što u Hrvatskoj trenutačno nemamo”. Istaknuo je i da Vlada ne razmatra model smanjenja plaća u javnom sektoru.

Možda ste propustili...

BEZ NJIH JE ŽIVOT NEMOGUĆ

Međunarodni dan očaranosti biljkama

SABORSKI ZASTUPNIK TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE

Radin vjeruje u Plenkovića