Sport
TRI HRVATSKA KLUBA U DOIGRAVANJU EUROPSKE LIGE

Može li trojac najaviti dugu europsku jesen?
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

Vezani članci

HAJDUK MINIMALNO PORAŽEN OD DNJIPRA

Sušić i Lovre Kalinić sačuvali nadu u prolazak

Nakon što je Hajduk već jučer odigrao svoj prvi susret doigravanja Europske lige, danas će to odraditi i preostala tri hrvatska predstavnika.

Dinamo će gostovati u Rumunjskoj, a Split i Rijeka na domaćem terenu pokušat će ostvariti povoljan rezultat za uzvrat sljedećeg tjedna.

Hrvatski prvak imao je drukčije planove za doigravanje, no umjesto za Ligu prvaka sada se za jesen u Europi mora boriti za manje atraktivno UEFA-ino natjecanje. Rumunjski Petrolul nije bezazlen protivnik, u prošlom je pretkolu s ukupno 5:2 izbacio Viktoriju Plzen, lanjskog sudionika Lige prvaka i kluba koji je prezimio u Europi. No za očekivati je da su se Zagrepčani oporavili od šoka zbog ispadanja od Aalborga te da su spremni još jednom izboriti plasman u skupinu ovog natjecanja. “Modri” su u međuvremenu dobili još dva pojačanja, vratio se Ognjen Vukojević, a na posudbu je stigao i mladi čileanski reprezentativac Henriquez. Najveća prijetnja za ambicije Dinama je veteran Mutu, koji za sada ipak nije prešao u Fiorentinu, i na njega će obrana morati posebno pripaziti. Ambicije Zagrepčana istaknuo je i Arijan Ademi, kojeg, ako ostane u početnom sastavu, čeka velik posao na sredini terena.

- Idemo u Rumunjsku po dobar rezultat, zna se koji nam je cilj u dvije utakmice protiv Petrolula: plasirati se u Europsku ligu. Rumunji su kvalitetna momčad, a posebno su opasni kod kuće, gdje lani u prvenstvu nisu izgubili ni jednu utakmicu. I to govori kakvu podršku imaju te će i protiv nas stadion sigurno biti pun - izjavio je Ademi.

Stadion bi trebao biti krcat i u Dugopolju, gdje će Split, umjesto u svom Parku mladeži, ugostiti Torino. “Crveni” od današnja tri ogleda imaju najzvučnijeg protivnika, iako, jasno, Torino nema snagu ni renome svog gradskog suparnika Juventusa. No i takav je favorit u ova dva ogleda, dovoljno je pogledati njegov sastav, u njemu igraju Nocerino, Quagliarella, Cerci..., iako potonji danas neće biti u kadru. Splićani se nadaju kako bi njihova prednost mogao biti ritam natjecateljskih utakmica, u kojem su oni još od početka srpnja, a Torino je odigrao samo dvije, protiv švedske Brommapojkarne u prošlom kolu (7:0 ukupno). Bez obzira na ulogu “autsajdera”, Split je i izbacivanjem Čornomoreca pokazao da može iznenaditi i jače suparnike, a ako uspije ponoviti domaće izdanje protiv Ukrajinaca, tada povoljan rezultat nije nedostižan.

Od današnjeg hrvatskog trojca na papiru najlakšeg protivnika ima Rijeka, koja na Kantridi ugošćuje Šerif. U odnosu prema prošloj sezoni, kada je morao izbaciti Stuttgart, jasno je kako se hrvatski doprvak ne može požaliti na ždrijeb, no moldavski prvak nikako nije momčad za podcjenjivanje. Do doigravanja je stigao ispavši od Slovana u 3. pretkolu Lige prvaka (ukupno 1:2), a i ove sezone momčad mu vrvi strancima, prije svega Brazilcima. Ovo je Šerifu četvrto sučeljavanja s hrvatskim klubovima, prethodna tri puta igrao je s Dinamom te je samo jednom prošao i bilo bi lijepo da taj omjer Rijeka dodatno popravi. Riječani su u velikom naletu, imaju ukupno 15 pobjeda u nizu i nitko na Kantridi ne očekuje prekid te serije. Posebno su jaki u napadu, koji predvodi odlični Kramarić, no osim protivničkoj morat će posvetiti pozornosti i vlastitoj mreže, kako im neki “zalutali metak” ne bi otežao uzvrat sljedećeg tjedna. G. Roguljić

Raspored hrvatskih klubova

Petrolul - Dinamo (19.15)

Split - Torino (20.30)

Rijeka - Šerif (21.15)

Najčitanije iz rubrike