Ekonomija
AGENCIJA PONIŠTILA SPORAZUME

Dukat i Konzum te Kutjevo i KTC kažnjeni s 1,63 milijuna kuna
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja proglasila je ništetnim sporazume koji su sklopili Dukat i Konzum te Kutjevo i KTC, a zbog kršenja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja sudionicima tih sporazuma izrekla je upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 1,63 milijuna kuna.

U slučaju sporazuma između Dukata i Konzuma Agencija je utvrdila da su dodaci ugovoru o kupnji koje su sklapali u razdoblju od siječnja 2009. do siječnja 2011., sadržavali odredbe prema kojima se Konzum obvezao pridržavati minimalnih veleprodajnih i maloprodajnih cijena sugeriranih od strane Dukata. Ako ih se Konzum kao kupac ne bi pridržavao, Dukat je imao pravo prekinuti isporuku svojih proizvoda. Kada je riječ o sporazumu između Kutjeva i KTC-a, Agencija je utvrdila da je njihov međusobni ugovor, koji je bio na snazi od siječnja 2010. do travnja 2011., sadržavao odredbe kojima je Kutjevo kao dobavljač obvezivalo KTC da sa svojim prodajnim cijenama prema krajnjem kupcu ne smije ići ispod minimalnih dogovorenih cijena, detaljno utvrđenih u prilogu ugovora. Ako se KTC ne bi pridržavao tih ugovornih odredbi, Kutjevo je moglo jednostrano raskinuti ugovor.

Agencija je utvrdila da je u oba slučaja riječ o teškom ograničenju tržišnog natjecanja. Dukatu je izrečena upravno-kaznena mjera u iznosu od 800.000 kuna, a Konzumu od 600.000 kuna. Kutjevu je izrečena upravno-kaznena mjera u iznosu od 130.000, a KTC-u od 100.000 kuna. “Agencija je pri izricanju upravno-kaznenih mjera u obzir uzela činjenicu da su utvrđene povrede trajale relativno kratko, kao i to da su zabranjene odredbe stvarno primjenjivane pa stoga nisu imale značajan učinak na tržišno natjecanje. Agencija je u obzir uzela i činjenicu da su sudionici tih sporazuma samoinicijativno izmijenili zabranjene odredbe i prije nego što je Agencija pokrenula postupak te su zato upravno-kaznene mjere - simbolične”, ističu u AZTN-u. (E.S.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike