Novosti
OVE JESEN KREĆE PROCEDURA

Grbin: Mijenjat ćemo Zakon o referendumu
Objavljeno 19. kolovoza, 2014.

Vezani članci

STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA POZIVA:

Neka Milanović i Bauk dođu u Vukovar i osobno skinu dvojezične ploče

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin u emisiji Hrvatskog radija “Ujutro prvi” najavio je da će u jesen početi postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu. Učinit će to, rekao je, bez izmjena Ustava, odnosno na način da im neće biti potrebna dvotrećinska većina u Saboru.

- Do kraja rujna trebala bi početi javna rasprava, a u prosincu možemo očekivati prvo čitanje prijedloga zakona u Saboru. Zakon bi mogao biti izglasan najranije u siječnju. Ići ćemo na promjene postupka prikupljanja potpisa, postupka donošenja odluka i načina na koji mogu biti formulirane odluke koje donose inicijatori referenduma, odnosno razne građanske inicijative. Vladajuća koalicija nikad nije imala ideju da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma poveća, ideja je bila da se broj potpisa i smanji. U izmjene i dopune Zakona o referendumu ne idemo zbog tzv. referenduma o ćirilici, naglasio je Grbin dodajući da su dva posljednja referenduma - onaj inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara, ukazala na cijeli niz problema.

U GONG-u za predložene izmjene kažu da su na dobrom tragu, ali i upozoravaju na potrebu široke javne rasprave o toj temi. Dragan Zelić iz GONG-a napominje kako se za kvalitetnije uređenje referenduma treba ići u izmjene Ustava. Zelić ističe i da GONG neće podržati ideju, o kojoj pišu mediji, a prema kojoj će se potpisi moći prikupljati samo u uredima državne vlasti i dodaje kako se time ugrožava tajnost izjašnjavanja.(E.S.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike