Novosti
STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA POZIVA:

Neka Milanović i Bauk dođu u Vukovar i osobno skinu dvojezične ploče
Objavljeno 16. kolovoza, 2014.

Vezani članci

REAKCIJE IZ VUKOVARA NA ODLUKU DA REFERENDUMA O ĆIRILICI NEĆE BITI

Gavrić: Provest ćemo sve što traži Ustavni sud

Nekoliko dana nakon odluke Ustavnog suda RH o neprovođenju referenduma o ćirilici Stožer za obranu hrvatskog Vukovara iznio je svoje stavove na medijskoj konferenciji, istaknuvši, između ostaloga, kako bi bilo moralno da Vlada podnese ostavku i ispriča se Vukovarcima “zbog represije koju su naložili prilikom postavljanja i čuvanja dvojezičnih ploča“.

Član Stožera zadužen za pravna pitanja Vlado Iljkić kazao je kako je odluka Ustavnog suda o referendumskom pitanju politička i da je rezultat pritisaka na sud.

- Političke elite ne biraju sredstva da bi se postavile iznad naroda. Ovaj put su narušile trodiobu vlasti javnim i otvorenim pritiskom na Ustavni sud. Odluka Ustavnog suda potvrdila je jasne i nepobitne činjenice na koje Stožer upućuje već godinu i pol dana, poput stavova oko članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina – rekao je Iljkić i nabrojio niz odredbi kojima je, ustvrdio je, Ustavni sud potvrdio stavove Stožera.

Stoga su iz Stožera pozvali premijera Zorana Milanovića i ministra Arsena Bauka da dođu u Vukovar i osobno skinu postavljene dvojezične ploče s pročelja ispostava državnih institucija. Skidanjem dvojezičnih ploča osigurali bi se, rečeno je, konstruktivni uvjeti za život Vukovara i novi dijalog na načelima dobre volje. Također, osim isprike vladajućih za represiju i onima koje su time povrijedili, zatražili su i osiguranje odštete „za one koje su učinili invalidima“, rehabilitiranje nepravedno i protuzakonito otpuštenih te prekid svih sudskih postupaka u vezi sa skidanjem ploča u Vukovaru. Najavljeno je i da će vukovarski Stožer odluku Ustavnog suda RH detaljno analizirati i nakon toga predložiti određena rješenja. Prema rečenom, postoji i mogućnost podnošenja tužbe Sudu u Strasbourgu. S.Butigan

Možda ste propustili...