Osijek
NATJEČAJ ZA STUDENTSKE DOMOVE

U domu želi stanovati 1145 studenata, a na raspolaganju 690 mjesta
Objavljeno 18. kolovoza, 2014.

Ukupno 1145 studenata podnijelo je prijave na netom završeni natječaj za ostvarivanje prava studenata na smještaj i raspodjelu mjesta u studentskim domovima u akademskoj 2014./2015. godini, koji je raspisao Studentski centar u Osijeku te u dvama osječkim studentskim domovima ponudio 690 postelja.

U Studentskom centru ističu kako je zanimanje studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strosmayera za smještaj u dvama postojećim domovima tijekom sljedeće akademske godine bilo nešto manje nego prethodnih godina, no broj prijavljenih još je znatno veći od raspoloživih kapaciteta.

“Na papiru je na raspolaganju 730 mjesta, s obzirom na to da novi dom, u Svačićevoj ulici, ima 474, a stari dom, u Ulici Ivana Gorana Kovačića, 256 postelja. Međutim, zainteresirani su se studenti stvarno mogli prijaviti za oko 690 mjesta – 440 u novom i 250 u starom domu. Naime, u novom domu, gdje mjesečni smještaj stoji 500 kuna, ostavljeno je tridesetak mjesta za različite potrebe. Primjerice, petnaest će ležaja udomiti studente koji će u Osijek doći na nekoliko mjeseci u sklopu međunarodne razmjene Erasmus, pet mjesta pripada Matici iseljenika Hrvatske, a pet je postelja ostavljeno za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja. Još pet mjesta pripada Ministarstvu u starom domu, a u njemu se smještaj mjesečno plaća 300 kuna”, nabraja Tomislav Ravlić, voditelj PJ Smještaj studenata u STUC-u.

Natječaj je bio otvoren od 20. lipnja do 20. srpnja, a pravo sudjelovanja imali su svi sadašnji redoviti studenti - ali i oni koji već jesu upisali ili će upisati prvu godinu studija u predstojećoj akademskoj godini – sveučilišnih i stručnih studija na osječkom sveučilištu, osim onih koji imaju mjesto prebivališta u Osijeku. “Od spomenutih 690 mjesta njih dvadesetak bit će popunjeno na osnovi žalbi, jer smo toliko mjesta, prema zakonskoj odredbi i poučeni iskustvima iz prethodnih godina, ostavili za tu namjenu. Protekloga je tjedna istekao rok za žalbe koje razmatra žalbena komisija, a ovih će dana biti poznat ishod”, dodaje Ravlić.

Oni koji ne uspiju “upasti” u dom, a žele jeftiniji smještaj, mogu se u jesen prijaviti za dobivanje subvencije za privatni smještaj u iznosu od 147 kuna mjesečno. “Premda se najavljuje kako će nekadašnji Hotel Mursa pripasti osječkom sveučilištu i biti pretvoren u studentski dom, to se još nije dogodilo, pa nije uključen u ovaj natječaj”, zaključuje Ravlić. T. Levak

U domovima 17 studenata s poplavljenih područja

Prema odluci resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, osječki je STUC izravno u domove primio sve zainteresirane studente s prebivalištem na poplavljenom područuju Posavine, a to je pravo iskoristilo njih 17. “Ministarstvo je donijelo odluku da se svim sadašnjim studentima koji nisu dobivali stipendije isplati pomoć od po 10.000 kuna, tako da se svi studenti s poplavljenih područja mogu javiti. Dovoljno je da su redoviti studenti i da imaju prebivalište na području Općine Gunja, Općine Drenovci i u Strošincima. Svi studenti s tih područja, i sadašnji i budući, imaju izravan smještaj u studentske domove, dakle, smještaj će dobiti bez bodovanja. Pri upisu na fakultet dobit će i stipendiju za sljedeću akademsku godinu od 1200 kuna mjesečno. Vjerujemo da će ta potpora dobro doći”, istaknula je ljetos Ružica Beljo Lučić, pomoćnica resornog ministra.

500

kuna stoji mjesečni smještaj u studenstkom domu u Svačićevoj ulici

300

kuna stoji mjesečni smještaj u studentskom domu u Ulici Ivana Gorana Kovačića

147

kuna iznosi mjesečna subvencija za privatni smještaj

Možda ste propustili...

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

Najčitanije iz rubrike