Novosti
POSEBAN UGOĐAJ NA PROSLAVI VELIKE GOSPE U POPOVCU

Više od 2.000 vjernika u jedinom baranjskom marijanskom svetištu
Objavljeno 15. kolovoza, 2014.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Više od 2.000 vjernika iz raznih dijelova Baranje, Hrvatske i inozemstva, okupilo se jučer u jedinom baranjskom marijanskom svetištu, onome posvećenome Mariji Lurdskoj, nekoliko kilometara od Popovca, smještenom na obroncima Banske kose. Procesija je u prijepodnevnim satima krenula od popovačke župne crkve Svetog Josipa, a veliki broj ljudi dočekao ju je ispred samog svetišta, gdje je održana sveta misa, koju je predvodio župnik popovački, vlč. Krunoslav Karas.

- Ovo svetište datira još od Prvog svjetskog rata. Spominje se da je nastalo u vrijeme kada je tadašnji župnik župe čiji su većinski stanovnici bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve u cilju povratka lokalnih momaka s raznih bojišnica. Zemljište na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine kasnije sagrađena je špilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište. Te je godine bilo i veliko hodočašće baranjskih vjernika. Već iduće godine kupljeno je zemljište iznad špilje, gdje su napravljene postaje križnog puta. U spomenici iz tog vremena stoji kako je na posveti bilo više od 5000 vjernika. Od tada pa sve do kraja Drugog svjetskog rata, ovdje su se okupljali brojni baranjski vjernici - priča vlč. Karas, naglašavajući kako je, nakon niza godina zaborava, poslije povratka u Baranju, svetište sve više posjećivano. No, nastavlja, još je malo poznato, ne samo Slavoncima, nego i Baranjcima, premda ima svoju specifičnost, prirodni mir uz sakralni sadržaj. Ipak, mjesta prebivališta jučerašnjih posjetitelja djelomice ga demantiraju. Osim domaćih Popovčana i velikog broja ostalih Baranjaca, svetište su pohodili vjernici iz raznih dijelova Hrvatske. Zabilježili smo čak i nekoliko obitelji iz Aljmaša, koji su ovdje, na nešto mirniji način, odlučili obilježiti blagdan Velike Gospe. Ne treba niti spominjati kako je pristigao i veliki broj osoba iz dijaspore.

Pobrinuli su se domaćini i za brojne druge sadržaje pa su posjetiteljima omogućili uživanje u konjičkim utakmicama, vrtjeli su se janjci i prasci, kuhao čobanac, pekle kobasice, točili osvježavajući napitci i prezentirali baranjski proizvodi, a za edukaciju vezanu uz vjerski turizam pobrinuo se LAG Baranja.I.Getto

IDEALNO MJESTO ZA IZLET

“Svake godine u suradnji sa župom i mještanima, trudimo se na prikladan način obilježiti blagdan Velike Gospe. I ove smo godine pripremili skroman program, u kojem je sudjelovala konjička udruga Baranjsko biserje i baranjski OPG-ovi”, kaže načelnik općine Popovac Zoran Kontak, naglašavajući kako od jedinog baranjskog marijanskog svetišta žele napraviti idealno mjesto za izlet cijele godine, kako bi posjetitelji mogli uživati u prirodi, ali i posvetiti se vjeri. Podsjeća kako su glede aktualiziranja svetišta mnogo učinili bivši župnik, vlč. Božidar Petrović te bivši općinski načelnik Emil Šmit.(I.G.)

Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

Najčitanije iz rubrike