Novosti
POSEBAN UGOĐAJ NA PROSLAVI VELIKE GOSPE U POPOVCU

Više od 2.000 vjernika u jedinom baranjskom marijanskom svetištu
Objavljeno 15. kolovoza, 2014.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Više od 2.000 vjernika iz raznih dijelova Baranje, Hrvatske i inozemstva, okupilo se jučer u jedinom baranjskom marijanskom svetištu, onome posvećenome Mariji Lurdskoj, nekoliko kilometara od Popovca, smještenom na obroncima Banske kose. Procesija je u prijepodnevnim satima krenula od popovačke župne crkve Svetog Josipa, a veliki broj ljudi dočekao ju je ispred samog svetišta, gdje je održana sveta misa, koju je predvodio župnik popovački, vlč. Krunoslav Karas.

- Ovo svetište datira još od Prvog svjetskog rata. Spominje se da je nastalo u vrijeme kada je tadašnji župnik župe čiji su većinski stanovnici bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve u cilju povratka lokalnih momaka s raznih bojišnica. Zemljište na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine kasnije sagrađena je špilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište. Te je godine bilo i veliko hodočašće baranjskih vjernika. Već iduće godine kupljeno je zemljište iznad špilje, gdje su napravljene postaje križnog puta. U spomenici iz tog vremena stoji kako je na posveti bilo više od 5000 vjernika. Od tada pa sve do kraja Drugog svjetskog rata, ovdje su se okupljali brojni baranjski vjernici - priča vlč. Karas, naglašavajući kako je, nakon niza godina zaborava, poslije povratka u Baranju, svetište sve više posjećivano. No, nastavlja, još je malo poznato, ne samo Slavoncima, nego i Baranjcima, premda ima svoju specifičnost, prirodni mir uz sakralni sadržaj. Ipak, mjesta prebivališta jučerašnjih posjetitelja djelomice ga demantiraju. Osim domaćih Popovčana i velikog broja ostalih Baranjaca, svetište su pohodili vjernici iz raznih dijelova Hrvatske. Zabilježili smo čak i nekoliko obitelji iz Aljmaša, koji su ovdje, na nešto mirniji način, odlučili obilježiti blagdan Velike Gospe. Ne treba niti spominjati kako je pristigao i veliki broj osoba iz dijaspore.

Pobrinuli su se domaćini i za brojne druge sadržaje pa su posjetiteljima omogućili uživanje u konjičkim utakmicama, vrtjeli su se janjci i prasci, kuhao čobanac, pekle kobasice, točili osvježavajući napitci i prezentirali baranjski proizvodi, a za edukaciju vezanu uz vjerski turizam pobrinuo se LAG Baranja.I.Getto

IDEALNO MJESTO ZA IZLET

“Svake godine u suradnji sa župom i mještanima, trudimo se na prikladan način obilježiti blagdan Velike Gospe. I ove smo godine pripremili skroman program, u kojem je sudjelovala konjička udruga Baranjsko biserje i baranjski OPG-ovi”, kaže načelnik općine Popovac Zoran Kontak, naglašavajući kako od jedinog baranjskog marijanskog svetišta žele napraviti idealno mjesto za izlet cijele godine, kako bi posjetitelji mogli uživati u prirodi, ali i posvetiti se vjeri. Podsjeća kako su glede aktualiziranja svetišta mnogo učinili bivši župnik, vlč. Božidar Petrović te bivši općinski načelnik Emil Šmit.(I.G.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SJEDNICA ŽUPANIJSKOG ODBORA HDZ-A

Osječko-baranjski HDZ
podržao Plenkovića u
ratifikaciji konvencije

2

KUPUJE LI ITKO CIGARETE U HRVATSKOJ?

Zaplijenjeno 7 milijuna cigareta i 48 tona duhana

3

U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Stiže vrh vodenog vala Save