Novosti
BLAGDANSKO SLAVLJE U SVETIŠTU U ILAČI

Zahvalnost i vjernost Gospi Ilačkoj u molitvi brojnih vjernika
Objavljeno 15. kolovoza, 2014.

Vezani članci

DUNAVSKI “POLUOTOK” PRIVLAČI VJERNIKE, REKREATIVCE I LJUBITELJE VINA

Vjerski i vinski turizam - važna osnova razvoja aljmaško-erdutskog kraja

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velika Gospa svečano je proslavljen u Ilači u nazočnosti velikog broja vjernika. Veliki broj hodočasnika i ove godine došao je u Ilaču kako bi izrazio zahvalnost i vjernost te zatražio milost i pomoć kako bi se prevladala ova teška gospodarska situacija u zemlji. Dio hodočasnika, mladih i starijih, uputio se tradicionalno pješice do Ilače.

- Krenuli smo oko 2 sata u jutro pješice i najvažnije je da smo stigli na vrijeme na misu koja je održana u 9 sati. Puno nam znači dolazak u Ilaču, to nam je duhovna obnova i dolazit ćemo dok nas zdravlje služi - rekla je Marina Orban.

Pješice je u pratnji svoje kćerke iz Komletinaca stigla i gospođa Lerotić koja dolazi u Ilaču od 1998. godine.

- Uputili smo se iz Komletinaca u pola pet u jutro i nije nam bilo teško pješice ići. Puno nam znači dolazak u Ilaču, to nam je duhovni mir i vjerovanje u bolju budućnost - kaže nam.

Na putu prema Ilači vidjeli smo i bračni par Adrijanu i Krunoslava Aladića iz Vinkovaca koji već drugu godinu u ovo svetište dolaze biciklima.

- Trebalo nam je oko dva sata biciklom, imali smo dobar tempo jer smo željeli doći na misu u 9 sati. Ovo nam puno znači, jer unesemo puno duševnog mira u sebe i, ono što se kaže, napunimo baterije za ostatak godine. Svi znamo da je teška gospodarska situacija, no svi želimo bolje sutra, zato dođemo u Ilaču, pomolimo se i ispovijedamo svoje grijehe i puni elana vraćamo se u svoje Vinkovce - istaknula je Adrijana.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki u miru, mons. Marin Srakić, a veliki broj vjernika molio je za bolju budućnost i za ozdravljenje mnogih bolesnih ljudi.

Ilača se afirmirala kao hočasničko mjesto gdje mnogi vjernici tijekom godine nalaze svoju duhovnu okrjepu i snagu za život.M.Kokaj

ČUDESAN IZVOR

Povijest svetišta Gospe Ilačke seže u 1865. godinu kada je sedam godina nakon lurdskih ukazanja na Gluhu nedjelju Ilačanin Petar Lazanin, dok je vodio blago na pašu, opazio da je put kojim prolazi mokar. Čim je otkopao mjesto gdje je zemlja bila najvlažnija, prodrla je voda. Iste noći Đuka Ambrušević u snu je vidio Gospu s bijelom krunom na glavi i djetetom na lijevoj ruci. Rekla mu je da je izvor njezin i neka se ogradi da se na njemu ne napaja stoka, a njena je želja da ona tom vodom pomaže ljudima. Izvor je ograđen i počeli su pristizati hodočasnici. Biskup Strossmayer je dopustio postavljanje Gospina kipa kod izvora. Crkva Gospe Ilačke teško je stradala 1991. godine, ali je obnovljena. Oko crkve uređen je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi, te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.