Regija
DUNAVSKI “POLUOTOK” PRIVLAČI VJERNIKE, REKREATIVCE I LJUBITELJE VINA

Vjerski i vinski turizam - važna osnova razvoja aljmaško-erdutskog kraja
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.
VJERSKI SADRŽAJI I VINSKA PONUDA MOGU STVARATI ZANIMLJIV I PRIVLAČAN TURISTIČKI PROIZVOD

Vjera i štovanje Blažene Djevice Marije pridonijeli su da je Aljmaš i njegovo svetište Gospe od Utočišta kroz stoljeća izraslo u marijansko svetište poznato i izvan hrvatskih granica.

Naravno, tu su i druga marijanska svetišta, poput Dragotina, Ilače, Šumanovaca, ili Popovca u Baranji, međutim Aljmaš redovito privlači najveći broj vjernika i posjetitelja. Unatoč tomu što su okupljanja vjernika u tim svetištima doista motivirana samo vjerom i duhovnom obnovom ljudi koji ih posjećuju, svorili su pri tome osnove za ekonomski razvoj koji donosi vjerski turizam, danas itekako važan segment ukupne turističke ponude jednoga kraja. Najbolji primjer za to jest područje oko najvećeg hrvatskog marijanskog svetišta u Mariji Bistrici, u Hrvatskom zagorju, ili čak Međugorje u Hercegovini. Vrlo slično, različitim gostima u sve privlačniji turistički mozaik sklapa se tzv. erdutsko-daljska planina, svojevrsni “poluotok” na Dunavu, s izrazito lijepim krajolikom.

Uz Aljmaš i vjerski turizam, na tom prostoru razvija se vinski turizam, u čemu svoj doprinos daju kako jedna od najvećih i nastarijih hrvatskih vinarija - Erdutski vinogradi, tako i brojni drugi vinari - Antunović, Brzica, Iuris, Janečić, Siber... Svi oni svjesni su kako se vjerski i vinski sadržaji i ponuda mogu nadopunjavati i stvarati zanimljiv i privlačan turistički proizvod.

Ivo Brzica, vlasnik vinarije Brzica, u Erdutu, ističe kako kontinentalni turizam ima izuzetno velik potencijal, a posebice na Erdutskom području.

- Ovaj kraj prepoznatljiv je po vinogorju u kojemu u odličnim klimatskim uvjetima nastaju izvrsna vina. Prepoznatljiv je po Dunavu i svim njegovim ljepotama i mogućnostima užitka koje pruža - rekreacije, plovidbe, kupanja, ribolova... Ovo područje prepoznatljivo je i po Aljmaškom svetištu i vjerskom turizmu i ne treba zaboraviti da osim na blagdan Velike Gospe u Aljmaš godišnje dolazi i nekoliko stotina autobusa s posjetiteljima. Svakako je tu važan i lovni turizam i lovište Orić, koje je bogato s divljači. Dakle, ukupno gledano aljmaško-erdutski kraj doista je univerzalan, ali na žalost još uvijek nije dovoljno promoviran. No, držim da će ove prirodne ljepote i bogatstva ponude Aljmaša i Erduta ubrzo privlačiti sve veći broj gostiju, posebice u sve ove sadržaje pa i desetak manjih ili većih naših vinarija i brojnih seoskih domaćinstava, kaže Brzica.

S njim se slaže i Mladen Siber iz vinarije Siber, koji ističe kako se vjerski, vinski, gastro i rekreacijski turizam Aljmaša, Erduta i Dalja mogu nadopunjavati i kako zajedno tvore važan razlog zbog kojega će ga gosti posjećivati. I svakako - vraćati se domovima ispunjeni i zadovoljni.

Igor MIKULIĆ
TURISTIČKI SADRŽAJI ERDUTSKO-DALJSKE PLANINE

ALJMAŠ - vjerski turizam l VINSKA CESTA - vinski turizam l DUNAV - rekreacija, ribolov l LOVIŠTE ORIĆ - lovni turizam

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike