Osijek
HZZO NA SLUŽBENE LISTE DODAO I PRETRAGE U DOMOVIMA ZDRAVLJA

Na operaciju kuka i koljena čeka se do svibnja 2015.
Objavljeno 16. kolovoza, 2014.
Pacijenti će od jeseni znati i kolika je lista čekanja za mamografiju ili UZV abdomena u domovima zdravlja

Kako bi upotpunio liste čekanja i pacijentima dao kompletan uvid u čekanje na dijagnostiku i operativne i terapeutske zahvate, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u mrežu je ubacio i specijalističke ambulante primarne zdravstvene zaštite, odnosno liste čekanja u domovima zdravlja.

Tako je na tražilici liste čekanja na službenoj web stranici HZZO-a odnedavno moguće vidjeti i listu čekanja za dom zdravlja u Osijeku, Valpovu ili Donjem Miholjcu. No, ravnatelj osječkog Doma zdravlja, dr. Miroslav Sikora napominje kako ove liste još nisu ažurirane te da će zaživjeti tek od jeseni.

- Prije mjesec dana HZZO je obavio prvi trening s našim djelatnicima i obaviješteni smo kako ćemo ući na listu čekanja pa će pacijenti točno znati koliko se, primjerice na mamografiju, čeka u domu zdravlja, a koliko u nekoj od bolnica na području Županije. Pogledate li u ovom trenutku, za sve preglede u domovima zdravlja piše kako se sastavlja lista za listopad, no to nije posve točna informacija. Stoga one ažurirane s točnim datumima kreću uskoro - napominje Sikora.

Inače, pregledi i zahvati koji će se naći na listi čekanja za Dom zdravlja su mamografija, UZV abdomena, UZV dojki, RTG srca i pluća, RTG kralježnice, ali i, primjerice, mali oralni zahvati mekog i tvrdog tkiva.

Zanimljivo je i da je lista čekanja HZZO-a konačno usklađena s onom na stranicima KBC-a Osijek. Najduža lista čekanja i dalje je ona za operaciju kuka i koljena, koja se protegnula do svibnja 2015. Za MR abdomena u osječkoj je bolnici moguće doći na red tek 24. prosinca 2015., dok se CT abdomena čeka do 12. studenoga 2014. Na ovu je pretragu moguće doći nešto ranije u Općoj bolnici u Našicama, gdje je prvi slobodni termin 28. listopada. Mamografiju koju je moguće obaviti i u Domu zdravlja, u KBC-u Osijek moguće je obaviti već 20. kolovoza, a UZV abdomena u osječkoj bolnici čeka se do 12. rujna.

Podsjetimo i na to da je početkom srpnja HZZO uveo i mogućnost otkazivanja narudžbi na bolničke preglede i pretrage, i to također putem web stranice. Klikom na “pošaljite zahtjev za otkazivanjem narudžbi” nužno je upisati matični broj osigurane osobe, naziv zdravstvene ustanove u koju je pacijent naručen, naziv postupka na koji je pacijent naručen te datum termina i razlog otkazivanja.

Nefreteta Z. EBERHARD
KBC: S OBZIROM NA STAROST OPREME, LISTE SU JOŠ I DOBRE

U KBC-u Osijek napominju kako su njihove liste još i dobre s obzirom na starost opreme na kojoj rade. Tako su, kažu, jedina ustanova koja radi samo na jednom CT-u, a kako se nedavno pokvario i onaj u Vinkovcima, pritisak na Osijek dodatno se povećao. Liječnici kažu kako su 1999. radili na samo jednom MR-u i to u jednoj smjeni, a onda su, kako bi smanjili liste čekanja sa šest mjeseci, radili u dvije smjene. “Vrlo brzo opet smo došli na listu od šest mjeseci pa je došao novi magnet te smo radili u tri smjene i lista je opet došla na šest mjeseci. Mislim da imamo još dva magneta, opet bismo došli na takvu listu”, upozoravaju liječnici osječke bolnice.

Možda ste propustili...

DAN SVETOG FLORIJANA OBILJEŽEN NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Dario (7): Kada odrastem, bit ću i ja vatrogasac!

HUP OSIJEK NASTAVIO SET SEMINARA ZA POSLODAVCE

Benefiti za zapošljavanje invalida

SPOJ GINEKOLOGIJE I NEINVAZIVNE ESTETSKE MEDICINE

Poliklinika Sara sada i u Osijeku