Mozaik
“SPLI'SKI LITNJI KOLURI”

KUD “Jedinstvo” u Hrvatskoj među najnagrađivanijima
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.

U sklopu manifestacije “Spli'ski litnji koluri” održan je nastup KUD-a “Jedinstvo” iz Splita na splitskoj rivi, koji je bogatim programom oduševio sve posjetitelje.

- Kulturno-umjetničko društvo “Jedinstvo” Split utemeljeno je 1919. godine u Splitu i jedno je od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj, a ove godine slavi veliki jubilej, 95 godina uspješnog rada. U svojoj bogatoj povijesti ostvarena su gostovanja na pozornicama brojnih europskih gradova, kao i na pozornicama Sjeverne Amerike, Australije, Afrike i Azije, a “Jedinstvo” je vitrine popunilo trofejima s najvećih svjetskih smotri i festivala folklora. KUD “Jedinstvo” ima 400-tinjak članova organiziranih u folklorni ansambl, mandolinsko-tamburaški orkestar, školu folklora, školu mandoline i gitare, mješovitu klapu te klub veterana - istaknuo je dopredsjednik Goran Begović.

U svom programu “Jedinstvo” ima 11 koreografija istaknutih stručnjaka hrvatskog folklora, koje se, uz pratnju mandolinsko-tamburaškog orkestra, izvode u izvornim narodnim nošnjama. Raznovrsnošću koreografija “Jedinstvo” svoju publiku vodi na putovanje cijelom Hrvatskom jer repertoarom obuhvaća plesove različitih stilova i ugođaja iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Od mnogobrojnih priznanja i nagrada koje je “Jedinstvo” osvojilo, neke se ističu s posebnim ponosom. Na Olimpijadi folklora u francuskom Dijonu 1989. godine “Jedinstvo” je osvojilo Grand-prix publike, a na festivalu u Llangollenu, u Velikoj Britaniji, srpnja 1992. godine, u teškim vremenima za Republiku Hrvatsku, prvi se put ponosno zavijorila hrvatska zastava na pobjedničkom postolju. Za svoj rad društvo je više puta nagrađivano nagradama Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te Poveljom Republike Hrvatske.

U programu koji su izveli u okviru manifestacije “Spli'ski litnji koluri” vidjeli smo plesove Međimurja, prigorske plesove, vrličko kolo, linđo te stare splitske plesove.M.Kokaj

Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike