Regija
KAPELNA STARA 350 GODINA

Susreti domaćih i raseljenih Kapelčana: Nedostaje dvije trećine mještana
Objavljeno 11. kolovoza, 2014.

KAPELNA - Naselje Kapelna staro je oko 350 godina otkada su ovaj kraj naselili podrinski Srbi s tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Najstarija prezimena su Stojčević, Jokić i Radosavljević, rekao je Branko Brnjevarac koji se iz Kapelne odselio prije četrdesetak godina. Na 9. susretima Kapelčana ponovo su se okupili domaći i raseljeni stanovnici.

- Domaćih je nažalost sve manje. Naselje se s tisuću stanovnika prije nekih tridesetak godina svelo na trećinu. Četverogodišnja škola koja je nekada bila puna danas ima samo osamnaest učenika od kojih su većina doseljeni Romi. Novorođenih Kapelčana gotovo da i nema, a ekonomska situacija natjerala je većinu stanovnika da potraže bolje uvjete za život negdje dalje - rekao je predsjednik Mjesnog odbora Kapelne Stevo Posavac ustvrdivši da će ovakvom demografskom dinamikom Kapelna za nekoliko desetaka godina jednostavno nestati.

- Nastojimo pomoći koliko god možemo, pogotovo u infrastrukturnom smislu, kako bismo očuvali ova naša naselja, također potpomažemo i ovakve kulturne i folklorne manifestacije, obnovu vjerskih objekata, no i sami smo svjesni da je stanje u Slavoniji i Hrvatskoj sve teže - rekao je načelnik općine Viljevo Ivan Fekete.

Napore Mjesnog odbora Kapelna i seoskog stanovništva na čuvanju tradicije susreta i narodnih običaja, kao i dobar primjer suživota hrvatskog i srpskog stanovništva pohvalio je i manjinski dožupan Jovan Jelić.

Na susretima se predstavilo i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta - pododbor Voćin i KUD Nada iz Gaboša.

Na susretima je u crkvi Svete Trojice tradicionalno služena svečana liturgija koju je predvodio paroh slatinski, protonamjesnik Dragan Gačeša.(I.K.)

Četverogodišnja škola koja je nekada bila puna danas ima samo osamnaest učenika

Možda ste propustili...

GOSTUJE OMILJENA DJEČJA SPISATELJICA

Jelena Pervan u Knjižnici Belišće

Najčitanije iz rubrike