Novosti
NERAZVIJENOST LAKŠE DONOSI NOVAC IZ BLAGAJNE EUROPSKE UNIJE

Slavonske županije su za razvojne projekte povukle šesnaest milijuna eura iz EU-a
Objavljeno 9. kolovoza, 2014.

Zgrada BIOS-a u Osijeku, Poslovni inkubator Pakrac, ili pak Centar za promatranje ptica u Nijemcima - tri su od ukupno osamnaest razvojnih projekata koji se (ili već jesu) na području pet slavonskih županija realiziraju nepovratnim sredstvima Europske unije.

To je svakako dobro, no, nažalost, do tih sredstva došli smo isključivo zbog toga jer gospodarski zaostajemo u odnosu na državni prosjek pa tako i još više i za prosjekom razvijenosti Europske unije. Naime, u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.- 2013., Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odgovorno je i za provedbu unaprjeđenja razvojnog potencijala slabije razvijenih područja pa se u okviru toga programa, na temelju prijavljenih projekata, dodjeljuju nepovratna sredstava za poslovnu infrastrukturu.

35 projekata

Na razini države, kroz tri poziva/natječaja ukupno je ugovoreno 35 projekta ukupne vrijednosti 35,7 milijuna eura, od kojih je iz EU blagajne osigurano 26,4 milijuna eura. Dakle, nacionalno sufinanciranje sudjeluje tek s 9,3 milijuna kuna.

- Sva tri poziva objavljena su s ciljem dodjele nepovratnih sredstava za izgradnju poslovne infrastrukture, odnosno ulaganja u razvoj nove i postojeće infrastrukture u poslovnim zonama, razvoja novih i postojećih poslovnih inkubatora i ostalih subjekata za pružanje potpore malom i srednjem poduzetništvu te ulaganja u razvoj javne turističke infrastrukture, što u konačnici dovodi do razvoja i jačanja sektora malog i srednjeg poduzetništva te stvaranja novih radnih mjesta, posebice u slabije razvijenim područjima, pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Navedenim pozivima omogućena je izgradnja, opremanje i razvoj poslovne i turističke infrastrukture u deset županija koje najviše zaostaju u razvoju, pa tako i u pet nizinskih županija na istoku Hrvatske. One su pak ugovorile osamnaest projekata u vrijednosti 16,8 milijuna eura.

Kroz tri kruga dodjele nepovratnih sredstava u prvom pozivu slavonske su županije izborile pet, u drugom devet te četiri u posljednjem, trećem pozivu. Prema županijama, pet projekta odobreno je Osječko-baranjskoj i Vukovarsko srijemskoj, četiri Požeškoj, te po dva projekata Virovitičkoj i Brodskoj županiji.

Gospodarski rast

Financijski je najvredniji projekt Regionalnog istraživačko-razvojnog biotehnološkog centra Brodske županije, nositelja Srednje škole M.A. Reljkovića u iznosu od 1,4 milijuna eura, kojim se želi potaknuti gospodarski rast u Brodsko-posavskoj županiji. No za Virovitičko-podravsku županiju ništa manje nije važan projekt izgradnje pristupnih cesta parcelama u Poduzetničkoj zoni Grada Virovitice koji se s nepunih 440 tisuća eura nalazi na začelju ove “vrijednosne” liste. Neki od ovih projekata već su realizirani, a krajnji rok za dovršetak svih odobrenih projekta je do 2016. godine.

Slavonske županije bile su vrijedne i u prikupljanju sredstava kroz projekte međugranične suradnje. Riječ je o projektima sa susjedima - Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom o gotovo 200 projekta. Ali Slavonci su sudjelovali i u širem - transnacionalnom programu Jugoistočna Europa. Na dva poziva za dostavu projektnih prijedloga tako su sudjelovali Agencija za vodne putove u Vukovaru, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje u Osijeku, Centar za poduzetništvo u Osijeku, Lučka uprava Vukovar, Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" i Grad Vukovar. Riječ je o provedbi devet projekata ukupne vrijednosti 855 tisuća eura.

Dario KUŠTRO
200 novih ranih mjesta

Očekivani rezultati realizacije ovih projekata su 200 novostvorenih radnih mjesta, 60 malih i srednjih poduzeća osnovanih unutar nove/unaprijeđene infrastrukture te povećanje broja posjeta potpomognutim kulturnim i turističkim objektima za 180.000 do kraja 2016. godine.

ODOBRENI RAZVOJNI PROJEKTI
 
 
Vukovarsko-srijemska

Razvoj “Eko-etno centra Adica”, Vukovar

Izgradnja Regionalnog centra za potporu poslovanja, Općina Lovas“

Posjetiteljski Centar Srijem, Ilok

Centar za promatranje ptica, Općina Nijemci.

BIC-Poduzetnički inkubator, Vukovar

 

Brodsko-posavska

Tehnološki park BISC Nova Gradiška

Regionalni istraživačko-razvojni biotehnološki centar Brodsko-posavske županije

 

Požeško-slavonska

Tehnologijsko-inovacijski centar, Pleternica

Poslovni inkubator Pakrac

Stazama lipicanaca i kune, Lipik

Razvoj malih i srednjih poduzeća, Kutjevo

 

Virovitičko-podravska

Fizički i virtualni E-ncubator Virovitičko-podravske županije

Izgradnja pristupnih cesta u Poduzetničkoj zoni, Virovitica

 

Osječko-baranjska

Industrijska zona Janjevci, Donji Miholjac

Razvoj poslovne zone, Bijelo Brdo,

Izgradnja modularne hale BIOS-a, Osijek

Vinske ceste, Osječko-baranjska županija

Razvoj regionalne ICT mreže podrške poduzetničkim inkubatorima, Donji Miholjac

najvredniji

JE PROJEKT ISTRAŽIVAČKO-RAZVOJNOG BIOTEHNOLOŠKOG CENTRA BRODSKE ŽUPANIJE

35,7 milijuna eura vrijedno je 35 projekata ugovorenih na razini države kroz tri poziva/natječaja

Možda ste propustili...

PREDSTAVNIK ČEŠKE I SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE VLADIMIR BILEK

Bez razgovora o potpredsjedniku Vlade

RADNICI ZBOG PLAĆA I DALJE U ŠTRAJKU, NAJAVILI PROSVJED

Vlada razmatra načine za pomoć Varteksu, pozvali Upravu da se javi