Novosti
OBEĆALA POMOĆ

Merkel: Europska komisija dat će
novac za prekogranične projekte
Objavljeno 15. srpnja, 2014.

Vezani članci

SASTANAK LIDERA BRDO-BRIJUNI PROCESA

Angela Merkel danas u Dubrovniku

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ugostio je u Kneževu dvoru u Dubrovniku čelnike zemalja jugoistočne Europe i počasnu gošću skupa, njemačku kancelarku Angelu Merkel. Na neformalnom sastanku kao glavne teme razgovora bile su politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja Europske unije, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe i energetska politika.

Njemačka kancelarka dala je u Dubrovniku snažnu potporu europskoj perspektivi jugoistoka Europe.

Na svim razinama radimo na realizaciji europske perspektive za sve države jugoistočne Europe, istaknula je njemačka kancelarka na regionalnoj konferenciji Brdo-Brijuni. Njemačka ne odustaje od tog pristupa i sve njemačke političke stranke podupiru europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe, dodala je gošća summita predsjednika država jugoistočne Europe.

Prema njezinim riječima, sve države regije odradile su dio puta prema članstvu u Uniji. “Kada govorimo o ovim temama, uvijek se radi o političkom pristupu raspravljanja i rješavanja sukoba prije 15 godina, u ovom su gradu još uvijek bili vidljivi tragovi ratnih događaja i zato želim istaknuti da je jako dobro da više ne postoji klima uništavanja koja je ustupila mjesto izgradnji i obnovi”, rekla je Merkel.

Izrazila je zadovoljstvo zbog zamjetnog napretka u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova te ocijenila da je tome pridonijela hrabrost vodstva dviju zemalja, ali i buduća europska perspektiva. Nada se, dodala je, da će i u BiH doći do nove dinamike te da će se nakon izbora pokrenuti nova inicijativa za tu zemlju.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, kazala je da je Europska komisija spremna poduprijeti prekogranične projekte. Mislim da je to dobro i da danas trebamo razgovarati o konkretnim projektima, rekla je Merkel i podsjetila da se u Berlinu u kolovozu okupljaju šefovi vlada i sve zemlje Brdo-Brijuni procesa kako bi se raspravljalo o specifičnim problemima. Kazala je i da je s Austrijom i Francuskom dogovoreno da se takve konferencije, na kojima će se razgovarati o jugoistoku Europe, nastave.(V.T.)

JONSKA AUTOCESTA I ŽELJEZNIČKI KORIDOR mUENCHEN-iSTANBUL

Domaćin skupa Ivo Josipović istaknuo je da je gospodarstvo jedna od najvažnijih točaka, spomenuvši projekte u prometu, infrastrukturi i energetici. Kako je najavljeno, poseban naglasak u razgovorima stavljen je na Jadransko-jonsku autocestu i željeznički koridor Muenchen-Istanbul. Dovršetak Jadransko-jonske autoceste je izuzetno važan za Hrvatsku, istaknuli su u Uredu predsjednika jer najviše prolazi upravo kroz našu zemlju, a nedostaje 300 kilometara kroz Crnu Goru i Albaniju. Ta je autocesta važna jer osigurava kvalitetan prilaz Dubrovniku kroz zaleđe, a gradnja tih 300 kilometara znatno bi povećala promet na domaćim prometnicama, smatra Ured predsjednika. Ta cesta je i u interesu Makedonije i Kosova te se očekuje konsenzus oko tog projekta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike