Ekonomija
MINISTAR TVRDI DA SLJEDEĆA GODINA SIGURNO DONOSI POZITIVNE TRENDOVE

Maras: Gospodarski rast 2015. bit će blizu 2 posto
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

Vezani članci

NOVAC IZ EU FONDOVA

Potpore malim i srednjim poduzetnicima

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je jučer da će sljedeća godina sigurno donijeti pozitivne trendove i rast gospodarstva. Smatra da bi hrvatsko gospodarstvo moglo rasti po stopi od blizu dva posto. Maras procjene temelji na aktivnostima ministarstava kao što su raspisivanje natječaja Ministarstva poduzetništva i obrta za konkurentnost vrijednog 255 milijuna kuna. Izabrano je trideset projekata koji će, kaže Maras, generirati gotovo 500 milijuna kuna investicija.

Spomenuo je i aktivnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u obnovi i modernizaciji zračnih luka Zagreb i Dubrovnik te ulaganja u željezničku infrastrukturu. Pozitivne trendove ministar je predstavio na press-konferenciji povodom objave prvog natječaja u RH koji je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za programsko razdoblje 2014. - 2020. Radi se o natječaju za nabavu radova za gradnju Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), a njegova vrijednost je više od 200 milijuna kuna. Maras je najavio da će u listopadu ili studenome biti raspisan niz natječaja za sredstva EU-a, a najavio je i natječaj za poduzetničku infrastrukturu u vrijednosti 80 milijuna eura. Sljedeće godine, dodao je, očekuje se i isporuka nekoliko brodova iz hrvatskih brodogradilišta, gdje su iznosi ugovora veći od 50 milijuna dolara.(MS/V.T.)

MOL SE MORA POKAZATI NA DJELU

Upitan za komentar najnovijeg razvoja situacije oko pregovora Vlade i MOL-a o Ini, rekao je da Vlada mora štititi nacionalni interes i naći najbolje moguće rješenja s trenutnim partnerom. Jučer smo čuli, kaže Maras, da MOL želi ostati u Ini, ali to mora pokazati i na djelu - kroz investicije.

Najčitanije iz rubrike