Mozaik
IZBJEGNITE KOMPLIKACIJE PUTUJETE LI U INOZEMSTVO AUTOMOBILOM

Ponesite zelenu kartu osiguranja, iako u zemljama EU nije potrebna
Objavljeno 25. srpnja, 2014.

Ako ste tijekom ljetnih praznika odlučili putovati u inozemstvo osobnim automobilom, važno je, uz provjeru ispravnosti vozila i obveznu opremu, kao i dokumente, pripaziti na neke posebnosti koje ljudi često previde, a na koje treba skrenuti pozornost kako biste poslije izbjegli moguće komplikacije, upozoravaju iz redakcije Svijeta osiguranja.

Dakle, važno je uzeti zelenu kartu osiguranja, iako taj dokument za ulazak na područje bilo koje države članice Europske unije, odnosno Europskog gospodarskog prostora (EU + Island, Liechtenstein, Norveška), te Andore, Makedonije, Srbije i Švicarske formalno nije potreban jer prema posebnim međunarodnim sporazumima službena hrvatska registracijska oznaka u tim državama zamjenjuje zelenu kartu. No, preporuka je da je ipak uzmete jer će vam koristiti u slučaju prometne nesreće.

Zelena karta potrebna je i za laku prikolicu, bez obzira na to što prema postojećim propisima lake prikolice ne podliježu obvezi registracije. Stoga predlažu da prikolicu (kamp-prikolicu, prikolicu za stanovanje i sl.) osigurate kod svojeg osiguratelja policom dobrovoljnog osiguranja od automobilske odgovornosti te zatražite izdavanje zelene karte. Treba provjeriti nije li slučajno istekla valjanost zelene karte te je li ispravno ispunjena (npr. pogrešno uneseni ili ispravljeni podatci o registracijskoj oznaci mogu imati za posljedicu nepriznavanje zelene karte).

Preporuka je i provjeriti imate li na stražnjem dijelu vozila međunarodnu oznaku HR, koja mora biti propisane veličine (175 x 115 mm). Nemate li međunarodnu oznaku, to može imati za posljedicu sprječavanje ulaska u stranu državu, odnosno plaćanje kazne.

Provjerite i jeste li uzeli europsko izvješće o nesreći. Taj vam je obrazac uručen uz policu osiguranja od automobilske odgovornosti pri posljednjem produženju registracije vašeg vozila. Treba uzeti i međunarodnu vozačku dozvolu (za pojedine zemlje nije potrebna - a detaljnije informacije dostupne su u Hrvatskom autoklubu). Ako pak u inozemstvo putujete tuđim vozilom, potrebna vam je punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu, koju možete dobiti kod Hrvatskog autokluba. Hrvatski ured za osiguranje na svojim web-stranicama detaljno objašnjava što učiniti u slučaju prometne nesreće u inozemstvu, a upute se nalaze na linku http://www.huo.hr/hrv/autom-u-inozemstvo/22/.

Nikola VUKADINOVIĆ

PROVJERITE

IMATE LI NA STRAŽNJEM DIJELU VOZILA MEĐUNARODNU OZNAKU HR

Najčitanije iz rubrike