Ekonomija
U PADU TRŽIŠTE OSIGURANJA

Neživotna osiguranja u minusu čak 8,3 posto
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

Prema kumulativnim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje za razdoblje siječanj-lipanj 2014. godine, 26 društava za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 4,68 milijardi kuna, što predstavlja pad od 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 72,07 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 3.37 milijardi kuna i niža je 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najzastupljenija vrsta osiguranja i nadalje je osiguranje od odgovornosti za uporabu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 1,32 milijardi kuna. Bruto premija zaračunata u ovoj vrsti osiguranja i u ovom razdoblju bilježi pad 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Udjel ove vrste osiguranja u ukupnoj premiji je 28,21 posto te 39,1 posto u zaračunatoj premiji neživotnih osiguranja.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, premija iznosi 1,28 milijardi kune i niža je 15,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupno je tijekom prvih pet mjeseci sklopljeno 1.023.810 polica, odnosno 1,7 posto više nego u istom razdoblju 2013. Prosječna premija u obveznom osiguranju vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama iznosi 1.256 kuna, te je 16,9 posto niža u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. (N.V.)

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike