Mozaik
FUNDA MÜJDE: NIKAD NEMOJTE ODUSTATI!

Nepokretna glumica na putu
biciklom od Amsterdama do
Istanbula posjetila Vinkovce
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Krenula je 28. svibnja, a u Istanbul bi trebala doći potkraj kolovoza

Funda Müjde, nizozemska glumica turskog podrijetla, provela je dva dana u Vinkovcima koji su joj bili postaja na putu njezinog velikog pothvata, odnosno putovanja biciklom od Amsterdama do Istanbula.

Ovo vjerojatno ne bi bila toliko zanimljiva priča da nije riječ o osobi koja je prije sedam godina nakon teške prometne nesreće ostala nepokretna.

- Na odmoru u Istanbulu sjela sam u taksi, a nakon nekoliko kilometara vožnje jedan automobil nas je snažno udario. U toj nesreći slomila sam kralježnicu i od tada ne mogu hodati. Upravo je to jedan od razloga što sam upravo Istanbul odrabrala za svoju konačnu destinaciju - rekla je Funda.

S obzirom na to da je ostala paralizirana, putuje na posebnom biciklu zvanom Berkelbike koji pokreće rukama, no u isto vrijeme i noge su joj u pokretu zbog specifičnog dizajna. Kako nam je u razgovoru otkrila, cijena jednog takvog bicikla je oko 10.000 eura i ona ga ima u najmu, a cilj joj je ovom misijom ukazati na blagodati svakodnevnog vježbanja, s obzirom na to da je i ona sporstkog duha.

- Iako sam bila nepokretna, nisam mogla bez sporta i probala sam plivanje, trčanje i brojne druge sportove, no prije godinu dana otkrila sam kako postoji ovakav bicikl i bila sam oduševljena te sam se počela intenzivnije baviti biciklizmom. Kada sam ljudima rekla u kakav pothvat idem, svi su me smatrali ludom, no ipak davali su mi podršku. Najveći poticaj bio mi je razgovor s petrostrukom osvajačicom paraolimpijske medalje koja mi je rekla da ću joj ja biti uzor i primjer ako uspijem. Zaklada "Moving Is Living", čiji je cilj osigurati bavljenje sportom nepokretnim osobama, glavni je pokrovitelj moga putovanja, a sva sredstva koja prikupim uložit ću u nove projekte ove zaklade - dodaje Funda.

U Vinkovcima je bila smještena u hotelu Gem koji je ujedno i sponzorirao njen boravak u Vinkovcima, a Kristina Dukanović Crljenković, direktorica hotela Gem i hotela Slavonija, u svečanom primanju organiziranom u čast Funde Müjde, upoznala je gošću s podatkom kako su Vinkovci najstariji grad u Europi te joj je tom prilikom darovala kalendar/posudu Oriona kao najstariji indoeuropski kalendar koji je iskopan u temeljima hotela Slavonija, u smislu originalnog vinkovačkog suvenira.

Dodajmo kako su uz Fundu kao pratnja suprug i njegov brat koji su zaduženi za tehnički dio posla. Funda je izrazila nadu kako ćemo je u ovim našim krajevima još viđati te kako bi bila zadovoljna kad bi se još bolje upoznala i sa Slavonijom, ali i s udrugama koje djeluju u svrhu pomoći i afirmacije prava invalidnih osoba.T.Kvorka

SVA SREDSTVA

KOJA PRIKUPIM ULOŽIT ĆU U NOVE PROJEKTE OVE ZAKLADE

Dobre vijesti

Funda Müjde poznata je po svojim ulogama u sapunicama, no u Nizozemskoj je poznata komičarka, prezenterica i kolumnistica. S obzirom na to kako Fundino preizme Müjde na turskom znači „dobre vijesti“, vjerujemo kako će njezina zaklada imati odličnog ambasadora koji svojom pozitivnom energijom podiže svijest o potrebama invalidnih osoba.

Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike