Novosti
SABOR IZGLASAO NOVI ZAKON O RADU

Lesar: Danas poslodavci mogu otvoriti šampanjac
Objavljeno 15. srpnja, 2014.

Sa 80 glasova za i 34 protiv saborski zastupnici izglasali su novi Zakon o radu. Protiv je bila oporba i SDSS.

Vlada je odbila većinu od 78 uloženih amandmana, što laburist Dragutin Lesar vidi kao pobjedu poslodavaca pa je resornom ministru Mirandu Mrsiću poručio:

"Danas će se u Hrvatskoj udruzi poslodavaca moći otvoriti šampanjac, a vas proglasiti počasnim predsjednikom kupa."

Novi ZOR omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom.

Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno "banka sati".

Parlamentarna većina odbacila je prijedloge kojima su zastupnici tražili kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu te povoljnije uvjete za agencijske radnike i za žene u svijetu rada.

To je posebno razljutilo Lesara, koji je uvjeren da je riječ o ozakonjenju prakse da se radnici prebace u jedno, a imovina u drugo povezano društvo, čime je radnicima onemogućeno da naplate svoja potraživanja.

Većina je odbila i amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje liječnika.

Sabor je jučer, na svom zadnjem zasjedanju prije ljetne stanke, uputio referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti, a HDZ-ovi zastupnici u glasovanju su ostali suzdržani.

Sabor je takvu odluku donio na temelju prijedloga Odbora za Ustav, koji je ocijenio da je pitanje po kojem bi građani na referendumu odlučivali jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva, u neskladu s Ustavom.

Iako su na odboru glasovali za takvu odluku, HDZ-ovi zastupnici u raspravi su zatražili da se uz zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ne šalje nikakvo obrazloženje, tvrdeći da je Odbor, obrazlažući zašto pitanje smatra protuustavnim, prejudicirao konačnu odluku Ustavnog suda. Odluku koju je donio Sabor HDZ je podržao i na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, no u međuvremenu se predomislio pa su zastupnici te stranke u današnjem glasovanju ostali suzdržani.(V.T.)

Internacionala na galeriji

Nezadovoljstvo izglasanim zakonom pjesmom su iskazale aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava koje su raspravu pratile s galerije. Nakon izglasavanja ZOR-a aktivistice su zapjevale “Internacionalu”, zbog čega ih je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec zamolila da napuste sabornicu: "Molim vas da u tišini napustite galeriju. Tko je protiv?"

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike