Novosti
HRVATSKI LABURISTI:

Zbog nestašice pšenice kruh će poskupjeti
Objavljeno 14. srpnja, 2014.

Iznimno niski prinosi žita mogli bi za posljedicu imati da Hrvatska prvi put u povijesti neće imati dovoljno pšenice za prehranu stanovništva, jer će većina ove pšenice ići za ishranu stoke, a cijene kruha mogle bi znatno porasti, upozorio je jučer u Osijeku Nikola Lelas, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskih laburista - Stranke rada.

Laburisti drže da se i ove godine ponovno pogoduje velikim proizvođačima na štetu malih, te traže od Vlade RH da poljoprivrednicima pomogne na način da bar sufinancira transport i skladištenje pšenice.

- Bilo bi dobro da se financira bar 60 dana skladištenja pšenice, jer sjetimo se kako su lani mali poljoprivrednici prodali svoju pšenicu za 0,60 kuna, a za samo dva mjeseca veliki su je otkupljivači preprodali za 1,70 kuna. Stoga imamo razloga sumnjati da se i ove godine želi napraviti isti scenarij. Druga važna stvar je da se rasprava o poljoprivrednoj politici organizira baš u vrijeme žetve, kada joj se poljoprivrednici ne stignu posvetiti, a činjenica je da Vlada predlaže model koji ide naruku velikim proizvođačima - upozorava Lelas.

V. d. predsjednice Hrvatskih laburista Nansi Tireli najavila je kako će ova stranka do jeseni izaći s kvalitetnom poljoprivrednom strategijom.(N.Z.E.)

Najčitanije iz rubrike