Novosti
REGIONALNA DIREKTORICA SVJETSKE BANKE

Mamta Murthi: Ne, neće vam biti bolje, Hrvatska ostaje u recesiji
Objavljeno 17. lipnja, 2014.

Regionalna direktorica Svjetske banke za središnju Europu i Baltik Mamta Murthi, u intervjuu za Deutsche Welle Hrvatskoj nije prognozirala lijepu blisku budućnost. “Oporavak ovisi prije svega o hrvatskoj Vladi i ne očekujem ga prije iduće godine. Za Hrvatsku u 2014. godini Svjetska banka predviđa pad BDP od 0,5 posto. Privreda bi trebala prijeći u pozitivni okvir tijekom 2015. godine, kada očekujemo rast privrednih aktivnosti od jedan posto. Od bivših jugoslavenskih republika, jedno smo za Hrvatsku predvidjeli nastavak recesije u 2014. Sve ostale očekuje pozitivan pomak koji će ojačati u 2015. godini. A najranije u 2015. građani Hrvatske mogli bi osjetiti prve pozitivne rezultate. U izvjesnoj mjeri to ovisi i o hrvatskoj Vladi i njene aktivnosti u otklanjanju prepreka u poslovnom okruženju, olakšavanju investiranja i poslovanja. Ipak, rekla bih: ne prije sljedeće godine. Hrvatska sada prolazi kroz ekonomski izazovno razdoblje. U recesiji je već pet godina, a očekivani privredni rast u 2014. godini je negativan, ili na nuli. To znači da za većinu građana stvari izgledaju dosta teško. Smanjenje prihoda po glavi stanovnika u posljednjih 12 godina iznosi u prosjeku 12 posto. Nezaposlenost je vrlo visoka, a moramo imati u vidu i posljedice koje će poplave koje su nedavno pogodile i Hrvatsku ostaviti na ekonomsku situaciju u zemlji”, kaže Murthi.

Kao razloge takvom stanju u zemlji vidi utjecaj globalne financijske krize, no bitniji su faktor ekonomske reforme s kojima se oteže. “Hrvatskoj je nužan niz reformi koje bi javni sektor i administraciju učinile efikasnijim. Državna potrošnja i utjecaj na gospodarstvo i dalje su vrlo visoki. Riječ je o privredi u kojoj i dalje dominira država, u kojoj javna administracija nije efikasna. Članstvo u EU veliki je potencijal za Hrvatsku. Svi podaci govore da su zemlje koje su postale članice imale dobrobit od pristupa većem tržištu, ali i pristupa velikim strukturnim i kohezivnim fondovima EU, što posebice važi za nove članice od 2004. godine na ovamo”, kaže Murthi. E.Soudil

ulazak u eu u pravom trenutku, mogućnosti su goleme

“Hrvatska je ušla u EU u pravom trenutku, tada je europsko gospodarstvo počelo rasti. Mogućnosti su goleme, ali na Hrvatskoj je odgovornost kako osigurati učinkovitiji primitak europskog novca. Kao pozitivne primjere uspješnog privrednog rasta u po veličini sličnim zemljama Hrvatskoj, imate Baltičke zemlje koje su po ulasku u EU vrlo brzo sustigle gospodarstva 15 'starih' članica EU. A to su postigle zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici i uspješnom korištenju strukturnih fondova. Iako su i one pretrpjele gospodarski pad tijekom 2008. i 2009. godine, oporavile su se", kaže Murthi.

Možda ste propustili...

PREDSTAVNIK ČEŠKE I SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE VLADIMIR BILEK

Bez razgovora o potpredsjedniku Vlade