Novosti
ZAŠTO JE PUKNUO NASIP KOD RAJEVA SELA

Tlo na kojemu je nasip građen
trebalo je dodatno analizirati
Objavljeno 4. srpnja, 2014.
Projektanti su bili zagrebački VPB i Geokon, izvođači Vodoprivreda Vinkovci, Brodska Posavina i Osijek Koteks

Vezani članci

STRUČNJACI NA MJESTU PROBOJA NASIPA

Kurečić: Dužni smo utvrditi istinu o pucanju nasipa kod Rajeva Sela

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio je jučer kako je stručno povjerenstvo u svom preliminarnom izvješću utvrdilo da je savski nasip kod Rajeva Sela, koji je popustio pred nabujalom rijekom, bio izrađen u skladu s projektom, ali su projektant i izvođač radova trebali načiniti dodatne analize tla na kojem je nasip izgrađen. Povjerenstvo je utvrdilo kako su tehnički propisi i pravila, zadani projektom, ispoštovani, ali nisu dostatno bile definirane mjere koje bi dodatno analizirale tlo ispod nasipa, rekao je Jakovina na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

- Govorimo da je nasip napravljen na osnovi projektno-tehničke dokumentacije i povjerenstvo je reklo da je napravljen sukladno struci. Je li trebalo napraviti dodatne analize vezane uz kvalitetu i homogenost tla na kojem se radi nasip? Vjerojatno da - rekao je Jakovina.

- Od 214 kilometara nasipa što je bilo izloženo golemom pritisku milenijskih voda postojala je vrlo velika opasnost da nasip popusti na nekim mjestima. Međutim, nasip je popustio kod Rajeva Sela, tamo gdje se to najmanje trebalo dogoditi. Riječ je o nasipu koji je građen 2010. i 2011., znači riječ je o novom nasipu - ističe Jakovina o nasipu, koji je tada zapravo bio dodatno ojačan, povišen i proširen.

Ministar je dodao da druge institucije, osim povjerenstva, nastavljaju istragu. Kazao je kako je prema tom izvješću povjerenstva razlog puknuća hidraulički slom podložnog tla na kojemu se nalazi tijelo nasipa, tj. da se nasip raspao nakon što je voda “razbila” tlo na kojem je izgrađen. Rekao je i kako je veliki pritisak vode napravio erozivne kanale u tijelu i podlozi nasipa te je došlo do njegova slijeganja.

Kako doznajemo iz Hrvatskih voda, projektanti su na tom dijelu nasipa bili zagrebački VPB (Vodoprivredno-projektni biro) i Geokon, izvođači Vodoprivreda Vinkovci, Brodska Posavina i Osijek Koteks. Nadzor je bila Arka 96 d.o.o. Kutina.

- Izvješće na neki način potvrđuje, kakvog smo i mi bili mišljenja iako nismo radili zasebnu analizu, da je puknulo temeljno tlo. Je li trebalo raditi dodatne analize, to bi trebalo pitati projektante i izvođače. U svakom slučaju, opterećenje je bilo milenijsko. Projektirano je na stogodišnju vodu, a ona je bila gotovo tisućgodišnja - rekao nam je Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda.I.Bošnjak

SANACIJA DO 30. RUJNA

Kada je riječ o čestom spominjanom, navodnom “fušarenju” pri gradnji nasipa kao potencijalnim razlozima pucanja nasipa, ministar Jakovina je rekao da će to utvrditi DORH i druga tijela koja se bave tim dijelom istrage. Također je najavio kako će do 30. rujna biti saniran cijeli nasip koji je popustio i izazvao poplavu.

Nasip građen na pjeskovitom tlu?!

Kako je utvrdilo povjerenstvo, ispod mjesta na kojem se nasip nalazi je čak 12 metara pjeskovitog tla za koje nitko nije znao. Snaga vode je isprala taj pijesak i nasip je zato propao. Istragom je utvrđeno kako je tlo pri gradnji nasipa ispitano na samo na pet mjesta i tadašnja ispitivanja nisu pokazala pijesak. Prvotni sloj tog nasipa građen je u pedesetim godinama 20. stoljeća. Povjerenstvo je, kako je za RTL potvrdio njegov član Goran Gjetvaj, također potpuno opovrgnulo navode o ilegalnom otkopavanju šljunka kao uzroku puknuća jer na toj lokaciji šljunka niti nema.

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

Najčitanije iz rubrike