Novosti
U GODINU DANA IZ HRVATSKE OTIŠAO 91 LIJEČNIK

Država oštećena za više stotina milijuna kuna
Objavljeno 3. srpnja, 2014.

Vezani članci

PRODUŽILI MORATORIJ

Štrajk liječnika u mirovanju do 31. svibnja

Od ulaska Hrvatske u EU, 91 liječnik napustio je našu zemlju. Podaci su ovo Hrvatske udruge bolničkih liječnika gdje također stoji kako je inozemstvo privlačnije od Hrvatske najviše za anesteziologe, potom interniste, ginekologe i radiologe, a općenito su među liječnicima koji su napustili Hrvatsku zastupljene sve liječničke specijalnosti. Porazan je podatak da je i dodatnih 600 liječnika zatražilo i kompletiralo dokumentaciju koja im je potrebna za rad u inozemstvu. Najviše odlaze liječnici mlađi od 45 godina. Najveći broj njih radio je u kliničkim bolničkim centrima te kliničkim bolnicama, a polovina ukupnog broja za novo radno mjesto odabralo je najrazvijenije zemlje EU, potom Švicarsku, SAD, UAE, Novi Zeland i Saudijsku Arabiju. Među europskim državama najviše je odlazaka u Njemačku, Švedsku, Irsku i Veliku Britaniju. Kad je u pitanju stručna sprema, njih 20 posto ima doktorat znanosti, ukupno je otišlo i šest primarijusa te tri sveučilišna profesora i dva docenta. Država je time izgubila više stotina milijuna kuna.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je nakon jučerašnje sjednice Vlade kako je odlazak i jednog liječnika težak gubitak za Hrvatsku. Ministarstvo im trenutačno ne može ponuditi bolje plaće, no Varga najavljuje mjere koje bi ih trebale privoljeti da ostanu u Hrvatskoj.

- Imamo više mjera koje razrađujemo ovoga trenutka. Radimo na tome da napravimo životno okruženje za zdravstvene radnike, posebice za liječnike kojima će biti mnogo pametnije da ostanu u Hrvatskoj nego da započinju novi život u tuđini - rekao je Varga.M.Mihelić

SINIŠA VARGA

ministar zdravlja

Razrađujemo mjere koje će liječnike zadržati u Hrvatskoj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike