Novosti
OSJEČKA ŽUPANIJA DOBILA SPOR PROTIV DRŽAVE

Dobivenih 80 milijuna kuna ubrzat će realizaciju poljoprivrednih projekata
Objavljeno 2. srpnja, 2014.

Osječko-baranjska županija dobila je oko 80 milijuna kuna na osnovi dobivenog sudskog spora pokrenutog protiv države nakon privatizacije Belja.

U tom postupku država je otpisala obveze Belja za zakup poljoprivrednog zemljišta. S obzirom na to da sredstva od zakupa za zemljište nisu samo prihod državnog proračuna nego i jedinica lokalne samouprave, ovim otpisom obveza država je oštetila Osječko-baranjsku županiju. Zajedno s kamatama iznos je tijekom godina narastao na približno 80 milijuna kuna i taj je presuđeni novac prebačen na županijski račun. Župan Vladimir Šišljagić kazao je za Poslovni dnevnik kako će glavnica tog novca biti utrošena prema zakonskoj obvezi namjenski - ulaganjem u unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Kamate će se usmjeriti prema realizaciji projekta regionalne veletržnice, učeničkim domovima i projektima u zdravstvu.

Kako nam je pojasnio dožupan Željko Kraljičak, županiji je dopušteno koristiti se tim sredstvima od glavnice za projekte u kojima je županija nositelj investicije, kao što je sređivanje zemljišnih knjiga (katastra i gruntovnice), geodetsku izmjeru, za nastavak projektiranja podsustava za navodnjavanje u očekivanoj vrijednosti oko milijardu kuna... Kraljičak je istaknuo kako će ovaj novac biti utrošen u gradnju infrastrukture za otkup, prihvat, pakiranje i trženje poljoprivrednih proizvoda.

Premda je novac na računu županije, za njegovo ulaganje čeka se mišljenje revizije o zakonitosti potrošnje.I.Mikulić

VEĆINA SREDSTAVA STIĆI ĆE IZ EU

- Novac ćemo upotrijebiti za poticanje stvaranja sektorskih organizacija odnosno suradnje među proizvođačima s naglaskom na brendiranje i zaštitu domaćih proizvoda, zaštitu geografskog podrijetla i izvornosti i stvaranje veće vrijednosti tih proizvoda na tržištu. Ova sredstva samo će ubrzati realizaciju naših projekata za razvoj poljoprivrede koje su prepoznala ministarstva te znanstvene i stručne institucije. Da se razumije, nećemo te projekte financirati županijskim novcem, nego ćemo novac utrošiti na izradu projektne dokumentacije kako bismo sredstva za realizaciju mogli povući iz europskih fondova. Drugim riječima, dobili smo odlične preduvjete da ubrzamo realizaciju projekata - kazao je Kraljičak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike