Novosti
LIPANJSKI CROBAROMETAR: HDZ-OVA KOALICIJA VODI DESET POSTO

Milanović nepopularniji premijer od Jadranke Kosor i Ive Sanadera
Objavljeno 1. srpnja, 2014.

Zoran Milanović je najnepopularniji ne samo političar nego i premijer. S 18 posto potpore on je nakon mjeseci pada preuzeo to neslavno mjesto od Tomislava Karamarka. Čelnik HDZ-a ima pak potporu od 20 posto birača.

Pokazalo je to posljednje istraživanje Crobarometar koje je objavljeno u Dnevniku Nove TV, a provela agencija IPSOS PULS u prvih 15 dana lipnja na 986 ispitanika.

Milanovićev rejting je u padu već šest mjeseci. Ovu je godinu počeo s potporom do 32 posto i od tada tone. Njegovi prethodnici u Banskim dvorima nisu nikada dotaknuli tako “političko dno”. Jadranka Kosor je napustila Vladu s potporom od 29 posto birača, isto koliko je imao Ivo Sanader kada je “pobjegao” iz Banskih dvora. Vladi Zorana Milanovića se najmanje vjeruje od dolaska u Banske dvore i uz nju je trenutno samo 13 posto birača, a njih 79 posto joj ne vjeruje. To je i najlošiji rezultat od dolaska na vlast. I tu je Kukuriku vlada preotela neslavni rekord vlade Jadranke Kosor koja je vlast preuzela s nezadovoljstvom 76 posto birača njezinom politikom.

HDZ je stabilno prva stranka već treći mjesec, sada s potporom od četvrtine biračkog tijela ili njih 25,5 posto. SDP ima potporu samo 17,4 posto birača. HDZ ovakvu prednost u odnosu na SDP nije imao godinama. Orah je i dalje u rastu i sada su kao treća opcija stali na 13,8 posto. No, zato su Hrvatski laburisti u ogromnom padu: nakon izbora za Europski parlament i odlaska Dragutina Lesara, sada ta stranka ne bi prešla ni prag jer imaju potporu od samo 4 posto birača. Blok umirovljenika je na 3,7 posto, HSS na 3,6 posto, HDSSB na 2,7 posto, a Hrast ima potporu od 2,7 posto. HSP Ante Starčević uživa potporu od 2,5 posto, a HNS je “živnuo” i sada su na 2,3 posto.

HDZ-ova koalicija od šest stranaka u ovom trenutku uživa potporu od 32,5 posto birača. Kukuriku koalicija pak ima potporu od 23,4 posto birača. Savez za Hrvatsku jedino bi mogao još, da su izbori, preskočiti prag i osvojiti 6,4 posto birača, a puno teže bi to bilo Bandićevoj listi s mogućih 4,7 posto birača.

Da će vladajuća koalicija odraditi mandat do kraja misli 55 posto birača, a raspad predviđa njih 36 posto. I tu je došlo do velike promjene - u tri mjeseca se broj onih koji misle kako će se Vlada raspasti gotovo udvostručio.

Predsjednik Ivo Josipović je blago izgubio potporu birača, ali ga i dalje podupire visokih 68 posto.D.Pavlović

RAST PESIMIZMA

Čak 83 posto građana, pokazao je Crobarometar, misli kako zemlja ide u lošem smjeru. Njih 10 posto misli suprotno, a ne zna sedam posto birača. I tu je vidljivo šest mjeseci uzastopna rasta pesimizma.

36%

birača predviđa raspad vladajuće koalicije prije kraja mandata

Najčitanije iz rubrike