Regija
SELČANIN CVITKO AŠČIĆ PRED ZAKONSKIM ZIDOM

Mora čuvati lastino gnijezdo nad
vratima i ne uznemiravati ptice
Objavljeno 1. srpnja, 2014.
Ulaz u kuću i pročelje onečišćeni su, ali gnijezdo se dirati - ne smije

SELCI ĐAKOVAČKI – Jedna lasta ne čini proljeće, no jedno gnijezdo lastavica umirovljenom hrvatskom ratnom vojnom invalidu i vukovarskom dragovoljcu Cvitku Aščiću iz Selaca Đakovačkih već mjesecima pravi probleme i dovodi pred zakonski zid. Prije tri mjeseca lastavice su savile gnijezdo točno iznad ulaznih vrata njegove kuće! Stoga je svaki ulazak u nju i izlazak iz nje “borba s prirodom” - onečišćenim ulazom, uprljanim pročeljem, neugodnim “iznenađenjima” s visine, ali i borba sa zakonom. Jer, prema Zakonu o zaštiti prirode, lastavice su zaštićena vrsta, a gnijezda im se (samoinicijativno) ne smiju micati, skidati, pa se za aktivnosti koje zakon brani plaćaju nemale novčane kazne.

Svjestan je toga i Aščić, kojeg su sasvim uobičajene gradske lastavice, zvane piljci, ugnijezdivši se na tako nezgodnom mjestu kao što je kućni prag, dovele u problem, uz činjenicu da zakon štiti ptice, no ne i njegova prava. Ponovno je na djelu mali čovjek i velika birokracija.

- Gnijezdo se pojavilo prije tri mjeseca. Bio sam odsutan i kada sam se vratio, zatekao sam ga. Ne smijem ga dirati, a pravi mi probleme i nečistoću pa je slika na ulazu u kuću svakodnevno prilično ružna. Zvao sam Zagreb, Ministarstvo za zaštitu okoliša i prirode. Gospođa koja u njemu radi praktički mi nije rekla ništa što bi mi pomoglo. Uglavnom, rečeno mi je da gnijezdo ne smijem micati. Na moje pitanje – a tko će mene zaštiti u cijeloj stvari, gdje su tu moja ljudska prava, rečeno mi je da se za to obratim institucijama za zaštitu ljudskih prava. Još mi je rečeno da sve fotografiram, dokumentiram, da sve papire i slike pošaljem u Zagreb… - kaže Cvitko.

– Još mi je rečeno da spriječim uznemiravanje ptica! Pa, što da radim da ih ne bih uznemirio – da ulazim kroz prozor u kuću?! - u muci je crnohumoran Cvitko.

Napravile su lastavice tu još dva gnijezda, sada savijaju i četvrto, no nijedno od njih nije sporno kao ono povrh ulaznih vrata. Svjestan je Aščić da je zakon na strani ptica, da mu priječi uklanjanje gnijezda pa, kaže, neće ništa ni činiti na svoju ruku, no očekuje da se problem riješi, na zadovoljstvo i njegovo i ptičje.

Jučer je na teren izašao i viši inspektor zaštite prirode – specijalist Željko Vuković.

– Vlasnik kuće pozvao me u inspekcijski nadzor, koji je i obavljen - jedino je mogao izjaviti Vuković.

Za detaljnije informacije, kaže, ovlaštena je glasnogovornica Ministarstva, čiju smo službu odnosa s javnosti također jučer kontaktirali zamolivši za očitovanje i “uputu o pravnom lijeku”.

Kako neslužbeno doznajemo, za kršenje ovog zakona, za protuzakonita postupanja prema zaštićenim životinjama i biljkama, kazne su i do vrtoglavih 30.000 kuna…

Suzana ŽUPAN
Čeka se odgovor Ministarstva

Upit za očitovanje o ovom slučaju poslali smo jučer glasnogovornici Ministarstva zaštite okoliša i prirode Dijani Sušac te je proslijeđen inspekcijskim službama. Odgovor očekujemo tijekom današnjega dana.

Za protuzakonita postupanja prema zaštićenim životinjama i biljkama, kazne su i do

30.000

kuna

Možda ste propustili...

I OVE ĆE GODINE BITI ODRŽAN:BRUT

Rute za znatiželjne i za optimiste

LIKOVNA KOLONIJA BELIŠĆANSKE UDRUGE BEL-ART

Trinaest je “likovnjaka” stvaralo u centru grada

Najčitanije iz rubrike