Ekonomija
DODATNI PRIHOD IZ DRVNIH OSTATAKA

Spin Valis gradi postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije vrijedno 9 milijuna eura
Objavljeno 24. lipnja, 2014.
Osim električne energije koju ćemo isporučivati HEP-u, toplinsku ćemo usmjeriti u svoje sušare, kaže Jelčić

Ovih dana krenuli su građevinski radovi na izgradnji novog Kogeneracijskog postrojenja u Spin Valisu (nap. kogeneracija postupak istovremene proizvodnje električne i korisne toplinske energije u jedinstvenom procesu), najvećem drvnom prerađivaču i proizvođaču namještaja u županiji, koje će proizvoditi 1,7 MW električne energije i 8,8 MW toplinske energije.

Ova investicija vrijedna približno 9 milijuna eura trenutačno je najveća investicija u Požeško-slavonskoj županiji.

– U ovu investiciju Spin Valis ide sam svojim ulaganjem od 25% te komercijalnim kreditom u iznosu od 6,2 milijuna eura, koji nam je najpovoljnije od osam banaka na natječaju dala Raifeisen banka. Na žalost u investiciju idemo sami, jer nismo mogli ostvariti nikakve poticaje, bilo od države ili europskih fondova. Trenutačno u Hrvatskoj 22 drvoprerađivača kreće u ovakve investicije, a naša je jedna od većih po kapacitetima proizvodnje.

Povećanje kapaciteta

Naše kogeneracijsko postrojenje ima i daleko najveću planiranu iskoristivost od 83%, jer osim proizvodnje električne energije koju ćemo po povlaštenoj cijeni isporučivati HEP-u, toplinsku energiju nakon toga usmjeravamo u svoje sušarske kapacitete – kaže predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić.

Osim svojih 25 tisuća tona ostataka iz drvne proizvodnje za punu pogon kogeneracijskog postrojenja Spin Valis će koristiti i šumsku biljnu drvnu masu koja ostaje nakon eksploatacije trupaca. Ovo je u potpunosti korištenje obnovljivih izvora energije i proizvodnja „zelene energije“, kaže Jelčić, što je veliki doprinos Spin Valisa na tom području, jer prema propisima EU, do 2020. sve države Europe, pa tako i Hrvatska, moraju smanjiti emisiju CO2 za 20%, povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za 20% i povećati učinkovitost toplinske izolacije u zgradarstvu i smanjiti utrošak energije za grijanje i hlađenje za 20%.

- Upravo na tom tragu nalazi se ova naša i za nas velika investicija, ali nas svakako bolje pozicionira, jer ćemo od nekada zvanog otpada, a danas drvnog ostatka od proizvodnje ostvarivati dodatni dohodak te osigurati veće proizvodne kapacitete. Danas naše sušarske kapacitete od 3.500 metara kubičnih povećat ćemo za 1.000 metara kubičnih, a kako će naša proizvodnja električne energije biti u režimu 24 sata značajni smo i za HEP, jer nismo kao vjetroelektrane i sunčevi kolektori ovisni o vremenskim prilikama. Upravo se gradi nova trafostanica, koju također moramo sami financirati, a preko koje ćemo u sustav davati svoju proizvodnju električne energije. U kogeneraciji koristimo trenutačno najmoderniju i najisplativiju tehnologiju, kakvih primjera ima u Italiji, oprema se nabavlja u Italiji i Austriji, a od naše stare toplane zadržat ćemo samo jedan kotao kao rezervu – pojašnjava Jelčić.

Još jedna investicija ove godine

Spin Valis osim namještaja i piljenih elemenata već je prije nekoliko godina od otpadne piljevine krenuo s proizvodnjom drvenih briketa, uočavajući sve veće potrebe za takvom vrstom energije, jer je zapadna Europa mnogo prije nas krenula na povratak obnovljivim izvorima energije. Godišnje samo od pilovine nastale u proizvodnji proizvedemo oko 3.000 tona drvenog briketa i svu tu proizvodnju izvozimo za Njemačku pa imamo u planu proširiti liniju za tu proizvodnju, jer imamo osigurano tržište. To će biti još jedna od investicija u koju ćemo ići ove godine – dodaje Jelčić, koji primjećuje da se i kod korištenja obnovljivih izvora energije nije mislilo na domaće proizvođače, jer su Hrvatske šume već potpisale ugovore, koji su u jednu ruku i nametnuti Hrvatskoj, o isporuci kompletne šumske bio mase. Količine koje su ugovorene s 18 velikih kompanija koje se bave iskorištavanjem obnovljivih izvora energije, po njemu čak su i dvostruko veće nego što postoje u našim šumama, tako da su svi naši investitori u kogeneracije ostavljeni bez ugovora za šumsku drvnu masu i morat će se snalaziti na druge načine, otkupljivati kvote i okrenuti se nekim poljoprivrednim ostatcima iz proizvodnje.

U Spin Valisu nadaju se da će im Hrvatske šume, kao dugogodišnjem dobrom partneru, osigurati količine koje budu trebali za svoje kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije.

Višak energije i za škole, bolnicu ...

- Toplinske energije imat ćemo viška i moći ćemo se okrenuti toplinarstvu, isporuci tehničke pare za industriju u našem okruženju te u toplinarstvu za grijanje stambenih i poslovnih prostora. No, u taj projekt ne možemo ići sami, nego bismo trebali na razini lokalne zajednice i sa svim potencijalnim korisnicima toplinske energije ići u zajednički dogovor i investiciju. Tu svakako mislim na Silose, Zvečevo, koji danas za te namjene koriste skupi plin, koji će svakako biti još skuplji a ovisimo i o uvozu, te velike potrošače, kao Srednjoškolski centar s četiri srednje škole, Kazneni zavod, Opću županijsku bolnicu, ali i stambena naselja, sustav plastenika za povrtlarsku i cvjećarsku proizvodnju. Lijepa priča bi bila i zatvoreni bazen za koji bismo mogli osiguravati toplu vodu, što je sve osnova u našoj kogeneraciji oko koje se mogu raditi novi projekti – ističe Zdravko Jelčić, te otvara vrlo uspješnom Spin Valisu nove razvojne mogućnosti. (AGM Kruna)

1,7

MW električne energije proizvodit će Spin Valis

8,8

MW toplinske energije proizvodit će požeški drvoprerađivač

3.000

tona drvenih briketa godišnje proizvode u Spin Valisu

Zdravko Jelčić

predsjednik Uprave Spin Valisa

U investiciju idemo sami

U investiciju idemo sami, jer nismo mogli ostvariti nikakve poticaje, bilo od države ili europskih fondova. Trenutačno u Hrvatskoj 22 drvoprerađivača kreće u ovakve investicije, a naša je jedna od većih po kapacitetima proizvodnje .

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike