Ekonomija
PROMJENE U IZVOZNOM PROJEKTU

OLT više nije nositelj, ali ostaje u poslu za Nigeriju
Objavljeno 21. lipnja, 2014.

Osječka metaloprerađivačka tvrtka OLT d. d. u stečaju, kako je to posljednih mjeseci i dogovarano posredovanjem konzultantske tvrtke Apria iz Osijeka, ostaje sudionik izvoznog posla za nigerijskog uvoznika. On bi, prema ugovorima koji će biti potpisani za 20-ak dana u Nigeriji, u ovoj godini trebao isporučiti 2.000 poljoprivrednih priključaka, iduće 6.000, a u trećoj godini 10 tisuća strojeva te s takvim poslovima nastaviti dugoročno. Pritom u OLT-u računaju i na zapošljavanje 70 novih radnika.

- Nije riječ o ispadanju OLT-a iz toga posla, kako su to jučer objavili neki mediji, no ipak ta osječka tvrtka zbog provođenja predstečajne nagodbe neće moći biti i nositelj toga posla - rekao nam je Krunoslav Weinpert, predstavnik tvrtke Apria.

- U ovom trenutku, budući da je OLT u postupku predstečajne nagodbe i nema upravu koja može potpisati ugovore o tom poslu našli smo drugog nositelja projekta, tvrtku Hittner d.o.o. iz Bjelovara, poznatog proizvođača traktora, a koja te svoje proizvode, isto tako, želi plasirati i u Nigeriju. S njim smo u završnim razgovorima oko toga, nakon što smo spoznali da OLT ima ozbiljnih problema oko pravnog jamčenja svoga statusa i potpisivanja ugovora - veli Weinpert.

Pritom dodaje da je tvrtka Hittner ozbiljan poslovni partner u kojoj se zna tko određuje pravila, s kim se pregovara i uz to ima i visok međunarodni kreditni status, što i dodano ulijeva povjerenje. Kada će osječka i bjelovarska metaloprerađivačka kompanija izvesti prve količine svojih proizvoda u Nigeriju, Weinpert ističe da to prije svega ovisi o hrvatskoj strani. - Predstavnik nigerijskog uvoznika bio je ovdje dva tjedna i čekao da se dogovore sve pojedinosti toga projekta, a u svojoj zemlji je već ta tvrtka sagradila i proizvodne objekte u kojemu će iz dijelova isporučenih iz Hrvatske sastavljati strojeve. Imaju već i prve narudžbe od krajnjih kupaca. Nigerijska je strana do sada ispunila sve što smo od nje tražili, sve ostalo je na nama - zaključuje Weinpert. N.Vukadinović

U OLT-u bez informacija

Zanimljivo je da prvi čovjek OLT-a, predsjednik Uprave Ante Ćerluka, o mogućnosti da ta tvrtka ne bude nositeljem izvoznog projekta za Nigeriju nije obaviješten, premda je u stalnom kontaktu s Aprijom. Ističe i da se u OLT-u ozbiljno pripremaju za taj posao te dodaje da je stanje u OLT-u, nakon prihvaćanja žalbe na rješenje od prekidu predstečajne nagodbe te deblokade žiro-računa, sve bolje. Radnicima je u srijedu obračunata zaostala plaća sa svim doprinosima (za veljaču) i poslan nalog banci za njezinu isplatu, veli Ćerluka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike