Ekonomija
UDRUGA ŽIVOT:

Bosanski trgovci našim proizvođačima nude 1,40 kuna za pšenicu
Objavljeno 18. lipnja, 2014.
Ocijenjeno je da bi izvoz i samo 8.000 t pšenice mogao pomrsiti račune domaćim otkupljivačima

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život”, odlučilo je njeno Stručno vijeće i Izvršni odbor, za sve svoje članove posredovat će u izvozu pšenice roda 2014. godine u zemlje okruženja, prvenstveno Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Austriju čime žele poslati poruku domaćim otkupljivačima da nude prenisku cijenu, ali i da nisu jedina opcija za predaju pšenice.

– U BiH su trgovci pokazali interes za hrvatskom pšenicom za koju su voljni platiti do 1,40 kuna za kilogram, a naši otkupljivači nude samo 1,05 kuna što nećemo prihvatiti. Ovih dana znat ćemo koliko nude i trgovci u Sloveniji i Austriji - poručuje predsjednik Udruge OPGH Život Antun Laslo.

Iznosi podatak da članovi udruge pod našom najvažnijom krušaricom imaju više od 2.000 ha. Viđenje ratara je da se proizvođačka cijena pšenice, zbog skupog repromaterijala i godine u kojoj je trebala veća zaštita, kreće od 1.40 do 1,70 kn/kg.

– Računamo na prinos od oko četiri tone po hektaru; s tim površinama i uz te količine, računamo da bi naši članovi u BiH i druge zemlje okruženja izvezli i ondje prodali minimalno 8.000 tona pšenice, pa i više, što će pokazati žetva. Točne podatke o količinama ratari, naši članovi, iznosit će na sastancima koje ćemo organizirati u žitorodnim županijama, a za Osječko-baranjsku županiju on će biti u Satnici Đakovačkoj - kaže Laslo.

Postigne li dogovor s kupcima, trgovcima iz spomenutih zemalja, najavljuje njen predsjednik, sav bi se urod prodao njima po modelu s punim kamionima odmah ka granici, bez skladištenja robe, a prijevoz bi rješavala udruga. Udruga bi u tome bila samo posrednik jer još nije registrirana za prodaju, no zato svaki OPG i obrt u poljoprivredi, ističe Laslo, može izvesti, prodavati svoju robu u zemlje EU-a, van, samo je potreban broj iz porezne uprave, pojašnjava Laslo. Ocjenjuje da prodaja minimalno 8.000 tona pšenice van može ugroziti domaće otkupljivače i njihove računice. - Naš im je to odgovor na njihove sramotno niske cijene. Dosta je njihovih pritisaka zbog kojih su naši brojni ratari propali. I lani je cijena pšenice u okruženju bila znatno veća, a kod nas službeno samo 1,05 kuna, no brojni proizvođači zapravo su dobili do kunu, kaže Laslo. Na upit koliko su sigurni u tome da će inače tradicionalno nepovjerljivi ratari kada je o promjenama i novitetima riječ, pa tako i traženju inozemnih kupaca uroda, prihvatiti poziv udruge, Laslo kaže da su ratari zbog preniskih cijena dovedeni pred zid, da tonu sve dublje i dublje.

– Dužni su i padaju u sve veće dubioze, a organizatori na ime duga “sjedaju” im na imovinu, strojeve… Ljudi su shvatili da nešto moraju mijenjati, a mi nudimo ovo - dodaje Laslo. U udrugu je upisano više od 1.800 članova od kojih članarinu zasad plaća njih oko 200. Laslo najavljuje da će se za nagodinu udruga registrirati i za trgovanje urodom.

Suzana ŽUPAN
Organizirat će jesensku sjetvu preko zadruge

U Udruzi OPG-ova najavljuju da će prvi put organizirati jesensku sjetvu, i to preko već postojeće zadruge u Kutjevu kao profitabilne organizacije. - Ovih dana poslat ćemo na više adresa ponude za repromaterijal – o cijenama, količinama i dr., da vidimo gdje je najpovoljnije ugovoriti, te nastojati riješiti kredit preko HBOR-a, najavljuje Antun Laslo.

1.800

članova trenutačno ima udruga Život

2.000

ha imaju pod pšenicom članovi udruge Život

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike