Regija
OTPAD IZ POPLAVLJENIH SELA I NA ŽUPANJSKOM DEPONIJU

Županjci će ekološki zbrinuti
20.000 tona zdrobljenog namještaja
Objavljeno 13. lipnja, 2014.
Uzorci otpada redovito se kontroliraju, nema opasnosti od zaraza

ŽUPANJA – Ovo je neizdrživo. Naša je ulica posljednjih dana najfrekventnija i najopasnija prometnica u kraju. Dnevno nam ispred kuće prođe i više od 60 kamiona s otpadom i jako smo zabrinuti za sigurnost naše djece kada krenu u školu. U ulici nemamo nogostupa, a kamioni već od ranog jutra jure, bruje, dižu prašinu… Sve smeće iz poplavljenih sela, a to su tone i tone otpada, svakodnevno se dovoze kod nas, na gradski deponij, udaljen samo stotinjak metara od naših kuća - požalili su nam se stanari Ulice Mladena Pozaića, u Županji.

Kažu da su najozbiljnije zabrinuti za zdravlje, jer strahuju da se u smeću krije i opasan otpad. Uvjereni su da s njim stižu i štakori, zmije i tko zna kakvi sve uzročnici bolesti koji su se razvili u poplavnim vodama, u koje su se izlile i kanalizacija i septičke jame.

– Ne želimo taj kontaminirani otpad u blizini svojih kuća i svoje djece i nije nam jasno zbog čega se dovozi u Županju i kako se tako nešto uopće smjelo dopustiti. Voljeli bismo vidjeti reakciju naših dužnosnika kada bi se to događalo pred njihovim kućama - ogorčeni su građani.

Tenzije smiruje Ante Klanac, direktor tvrtke Čistoća Županja d.o.o., koja upravlja gradskim deponijem. Svojim sugrađanima poručuje da nemaju razloga za brigu i da njihovo zdravlje ni na koji način nije ugroženo. Pojašnjava da je Ministarstvo zaštite okoliša donijelo plan sanacije otpada prema kojemu je određeno da se dio komunalnog otpada odlaže u Županji. Uz gunjansko, koje je potopljeno i nije u funkciji, to je jedino odlagalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje ima dozvolu i koje je legalno. Otpad iz poplavljenih sela prikuplja se u reciklažnim dvorištima u Gunji, Drenovcima i Rajevom Selu, ondje se odmah i razvrstava na pojedine kategorije – glomazni otpad, elektronski otpad, biootpad, opasni otpad, u koji pripadaju akumulatori i ulja te metal. Posljednje dvije kategorije, pojašnjava Klanac, skupljaju i zbrinjavaju ovlaštene tvrtke koje imaju dozvolu za gospodarenjem tim vrstama otpada.

– Nama ovdje ostaje glomazni otpad koji drobilica u reciklažnim dvorištima odmah melje i tada se taj zdrobljeni namještaj dovozi kod nas na deponij. Odgovorno tvrdim da nema nikakve šanse da se tu nađe i opasan otpad koji na naš deponij ne smijemo odlagati - pojašnjava Klanac.

Što se tiče zdravstvene ispravnosti, napominje da se uzorci otpada redovito kontroliraju, Zavod za javno zdravstvo radi analize koje nisu pokazale nikakve zaraze niti potencijalnu opasnosti za ljudsko zdravlje. Prema procjenama, na županjski deponij trebalo bi biti dovezeno ukupno 50-ak tisuća kubika komunalnog otpada, odnosno 20-ak tisuća tona.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Jeftinija i brža sanacija

Ministarstvo zaštite okoliša Županjcima će maksimalno izići ususret. Budući da je Čistoća Županja d.o.o. u postupku sanacije odlagališta i priprema se za izradu plohe, odnosno kasete za odlaganje otpada prema svim propisima gospodarenja otpadom, Ministarstvo će ga odraditi prema hitnom postupku. Izvođači će, umjesto do kraja godine, već sutra biti uvedeni u posao, tako da će se sav otpad na županjskom deponiju, što je vrlo važno, zbrinuti na sto posto ekološki učinkovit način, gdje nema apsolutno nikakve opasnosti za okoliš i ljude. Iako je ranije bilo dogovoreno da će Fond za energetsku učinkovitost financirati 50 posto radova u tom dijelu sanacije, a ostatak Čistoća, sada je odlučeno da će država snositi cijeli trošak. A nakon završetka sanacije, ističe Klanac, županjsko će odlagalište biti jedno od najuređenijih u regiji.

Uz potopljeni gunjanski, županjski je deponij jedini u Vukovarskoj županiji s dozvolom

Možda ste propustili...

SREDNJA ŠKOLA STJEPANA SULIMANCA

Novina: farmaceutski tehničar

Najčitanije iz rubrike