Magazin
REPORTAŽA: ISLAMSKA REPUBLIKA IRAN (I)

Od najstarijih civilizacija preko Perzije do današnje regionalne supersile
Objavljeno 7. lipnja, 2014.

Nakon kraće stanke, nastavljamo seriju reportaža našeg sugrađanina, Osječanina, koji je ovaj put pohodio jednu veliku srednjoazijsku zemlju. Zemlju koja je noćna mora SAD-a i Izraela, zemlju kontroverznog režima, ali i zemlju stariju od povijesti.

Dakle, o Iranu je riječ, a u Iran ući i još ga proći uzduž i poprijeko, nije baš svakidašnja pojava, premda se ne može reći da Iran kao turističku desetinaciju ne posjećuju grupe i s ovih naših prostora uključujući i Hrvatsku.

Sve u svemu, riječima i slikama prenosimo iskustva osječkog svjetskog putnika s njegova trotjednog krstarenja po iranskim bespućima.

STRANI INTERESI

Svako moje novo putovanje započinje povratkom s prethodnog, ma koliko vremena proteklo između njih, pa tako i ovo. Odabire se zemlja ili zemlje u koje vrijedi putovati (ima li i jedne koja toga nije vrijedna), pronalaze se sredstva za put, priprema se... Ovaj put izbor je pao na Iran!

Što znamo o Iranu, a da to nije rezultat licemjerne i agresivne promidžbe, bolje reći višegodišnje sustavne propagande SAD-a i njegovih satelita, kojom sotoniziraju ovu zemlju, a čije ponašanje više nego očito smrdi na naftu i zemni plin, kojim ova zemlja obiluje u količinama koje su vrijedne čak i rata.

Zašto je tome tako, govori i povijest dvadeset stoljeća ove zemlje. Ukratko, ponovimo gradivo, 1908. godine prvi je put pronađena nafta u Iranu, i to u jednoj od 31 pokrajine koja ima izlaz na Perzijski zaljev - Huzestamu, što je onda privuklo Britance, čiji je utjecaj tijekom Prvog svjetskog rata toliko ojačao da su 1919. pokušali sklopiti angloperzijski ugovor - u čiju korist bi bio nije teško pogoditi - koji je Parlament Irana (tada Perzije) odbio. Ali, Britance se ne odbija te oni organiziraju državni udar i dovode časnika Rezu Pahlavija na vlast, koji poslije postaje Reza-šah Pahlavi, pod čijim se vodstvom zemlja toliko razvila da je ovaj “lutak” pomislio da bi mogao ukinuti posebna prava strancima, ponajprije Britancima. No, s Britancima tako ne ide, pa oni 1941. godine prisiljavaju Reza-šaha na abdikaciju u korist njegova sina Muhameda Rezu Pahlavija, koji vlada zemljom kao ustavnom monarhijom. Kako se u ovakvom državnom uređenju ne pita samo šaha nego i vladu i parlament - premijer Muhamed Mosadek 1953. godine nacionalizira industriju nafte. Opet to ne može tako, pa britanske i američke tajne službe (operacija Ajax) uspostavljaju autokratski, diktatorski režim Muhameda Reze Pahlavija, koji, općenito gledano, nije bio dobro prihvaćen u iranskom društvu.

Nakon prosvjeda, 1. veljače 1979., ajatolah Ruholah Homeini vraća se u zemlju nakon petnaestogodišnjeg progonstva i uspostavlja Islamsku Republiku Iran, kakva je ta zemlja i danas.

U previranjima dolazi do opsade američkog veleposlanstva (iranska talačka kriza koja je trajala duže od 400 dana) te SAD prekida diplomatske odnose s Iranom i od 1980. godine nameću gospodarske sankcije, pod kojima je ova zemlja i danas.

Iste godine (22. rujna 1980.) Sadam Husein, vođa susjednog Iraka, uz pomoć oružja i tehnologije SAD-a i njihovih saveznika (opet Britanci) napada Iran s namjerom zauzimanja - pogađate - naftnih polja u Huzestanu. Istovremeno su članovi američke administracije potajno prodavali oružje i rezervne dijelove za to oružje Iranu (Iran - Contra afera).

Kako je sve to završilo - znamo!

Koliko treba vjerovati propagandi Amerike o opasnostima razvoja iranske nuklearne tehnologije - prosudite sami!

Uzgred, kada i vlast u Iraku nije bila po volji SAD-u, Amerika je započela rat pod izlikom da “goleme zalihe” iračkog kemijskog oružja predstavljaju opasnost za, maltene, cijeli “slobodni svijet”.

Toliko o licemjerju i brizi “slobodnog svijeta” za ljudska prava u naftom bogatim zemljama.

DUHOVI ARIJACA

Zašto sve ovo pišem? Zbog jednostavnog razloga što pokušavam razmišljati svojom glavom i reći - car je gol! Osobito nakon što sam posjetio Iran i upoznao njegove ljude. No, da se razumijemo - nisam apologet iranskog društva, zamjeram štošta i ovom režimu, kao uostalom i svim režimima (ovdje pod režimom podrazumijevam svaku državu kao instrument prisile i svu bulumentu onih koji u paketu uz nju idu), a kako je “freedom just another word for nothing left to lose”, to svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, ali bez miješanja drugih, licemjernih svjetskih policajaca i dušobrižnika.

Stoga mislim da su Iranci, općenito gledano, sretni ljudi s izgledima u puno bolju budućnost... ako prije toga cijeli ovaj svijet ne ode k vragu.

No prije nego počnem sa svojim dojmovima o Iranu, iznijet ću još nekoliko činjenica koje će potkrijepiti moje impresije. Dakle, Iran (službeno Islamska Republika Iran) zemlja je jugozapadne Azije, 18. po veličini u svijetu i 30 puta veća od Hrvatske, s oko 80 milijuna stanovnika. Iran u vojno-političkom smislu ima status regionalne sile, s golemim zalihama nafte i zemnog plina (nešto manje nafte u odnosu na goleme zalihe zemnog plina), s razvijenim nuklearnim programom, i ukupno uzevši energetska je supersila (25% električne energije izvoze) te najrazvijenija poljoprivredna i industrijska zemlja u široj regiji.

Na području Irana razvile su se u prošlosti najstarije civilizacije. Prve države utemeljene su početkom 3. tisućljeća prije Krista. Iranski narodi dolaze u 2. tisućljeću pr. Kr., a iranska nacija oblikuje se oko 625. g. pr. Kr. Inače, iranski narodi su indoeuropskog podrijetla (kao i Slaveni) i nisu Semiti poput Arapa i Židova. Arapska populacija u Iranu čini manje od 3% ukupnog stanovništva.

Ime Iran je 1935. godine na zahtjev Reza-šaha Pahlavija međunarodna zajednica prihvatila umjesto višetisućljetnog naziva Perzija, a značenje mu je “zemlja Arijaca”!

Ovdje je zgodna prigoda reći nešto i o rasnom konceptu i rasističkoj ideologiji o “nadljudskim Arijcima”. Naime, ova ideologija razvila se stapanjem ideje o Sjevernoj Europi kao pradomovini Indoeuropljana (Arijaca, koje je odlikovala izraženo svijetla put i niz umno-tjelesnih sposobnosti zahvaljujući kojima su pokorili zapadnu Euroaziju). Ironija nacističke rasističke ideologije jest u tome da recimo Romi, narod s dna nacističke ljestvice “arijske rasne čistoće”, govore jezikom koji pripada arijskoj (indoarijskoj) skupini, dok s germanskim to nije slučaj. Budući je ova teorija zasnovana na antropološkim i terminološkim zabludama, pojam Arijci se u današnjoj znanstvenoj terminologiji odnosi isključivo na zajedničku obitelj iranskih i indoarijskih naroda.

Islam se u Iranu počinje širiti nauštrb zoroastrizma početkom 7. stoljeća, tijekom arapskih osvajanja, ali su Iranci islamizirani od vlastitih dinastija. Prekretnica u iranskoj povijesti nastupa 1.500 godine, kada je osnovano Safavidsko Carstvo, za vrijeme kojega šijitski islam postaje službenom religijom zemlje.

ISLAMSKI HIDŽAB

Iako žene u iranskom društvu doživljavamo kao potlačene, činjenice govore nešto drugo: slobodno biraju bračne partnere, posjeduju nekretnine, voze automobile (čak i taksi), samostalno se kreću (viđao sam ih i u parkovima, gdje njih dvije ili tri - puše šišu!), glasuju na izborima, a 33% radne snage Irana su žene, 70% studenata su žene, 80% ih je učiteljica u školama, ima više redateljica nego redatelja, a glavni inženjer na razvoju iranskog stealth zrakoplova bila je - žena!

Jedino nemaju pjevačica. Čini mi se kako je to nešto vezano uz Ku'ran, iako nisam siguran.

Poligamija (mnogoženstvo) u Iranu je zabranjena. Smrtna kazna predviđena je za pedofile, narkodilere, ubojice, silovatelje, otmičare, oružane pljačkaše, teroriste i špijune. Dakle, sasvim ih je dovoljno, mislim smrtih kazni. No, kamenovanje i amaputiranje udova za počinjena kažnjena djela - ne postoje!

Premda sam prije putovanja dosta toga pročitao o Iranu, a na YouTubeu dosta toga pogledao, o tome što mogu očekivati od gradova i mjesta koja namjeravam posjetiti, moram priznati da sam prigodom slijetanja zrakoplova u zračnu luku Teherana, kao i prigodom kontrole putovnica, osjetio izvjesnu nelagodu kao posljedicu predrasuda koje mi ni studiozna priprema za putovanje nije otklonila. Ta nelagoda je dodatno pojačana u trenutku kada su strankinje već u zrakoplovu morale na glavu staviti marame (rupce) kojima su pokrile glave u skladu s islamskim hijabom (hidžab). Naime, islamski hidžab je pravilo po kojemu sve žene u Iranu (pa tako i strankinje - turistkinje) moraju imati maramom prekrivenu glavu na način da se kosa ne smije vidjeti, kao i košulju, vestu, mantil... bilo što što pokriva stražnjicu, te hlače dovoljno duge da ne otkrivaju gležnjeve nogu. Muškarci moraju nositi duge hlače. I svega toga morate se pridržavati svuda - izuzev u hotelskoj sobi!

Možete zamisliti na što su sličile moje suputnice kada su izišle iz zrakoplova. Ali o tome i svemu drugome u sljedećim nastavcima...

Priredio: Darko JERKOVIĆ
MULTIETNIČNOST

Danas je Iran multietnička država sastavljena velikom većinom od iranskih naroda, među kojima već tisućljećima dominiraju Perzijci koji danas čine oko 60% stanovništva Irana, a slijede ih Azeri (turkofoni), Kurdi, Beludži.... Uz šijitski islam tu su kao priznate religije Irana i kršćanstvo, judaizam i zoroastrizam.

PLANINE I ORANICE

Samo 7% iranskog područja čine pustinje, 13% čine šume, većinom su zastupljena planinska područja, a trećina zemlje je pogodna za poljoprivredu. Iran navodnjava najveće površine obradive zemlje po glavi stanovnika u svijetu. U Iranu raste četiri puta više biljnih vrsta nego u cijeloj Europi.

PRAVA ISTINA

Iran nikoga nije napao u posljednjih 270 godina

Iran nikada u povijesti nije prakticirao ropstvo

Iran nikada nije bio koloniziran

Iran ne mora uvoziti hranu

Iran je prva muslimanska država koja je priznala Republiku Hrvatsku.

Smrtna kazna predviđena je za pedofile, narkodilere, ubojice, silovatelje, otmičare, oružane pljačkaše, teroriste i špijune...

Žene u Iranu slobodno biraju bračne partnere, posjeduju nekretnine, voze automobile (čak i taxi), samostalno se kreću, glasuju na izborima...

Možda ste propustili...

INTERVJU: ZVONKA OBAJDIN, GLAZBENICA, O SVOM NOVOM PROJEKTU LIBERTYBELL

Pjesme za Sandmana i Kafku

IRENA WEBER GLAVNA DIREKTORICA HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA

Imamo najsnažniji rast plaća u cijeloj Europskoj uniji

Najčitanije iz rubrike