Ekonomija
MJESEC DANA DO ŽETVE

Otkupljivači za žito nude 1,15 kuna, a ratari traže 1,60 kuna
Objavljeno 3. lipnja, 2014.

Za oko mjesec dana kreće žetva pšenice koje je zasijano 20-ak posto manje nego godinu prije kada je pod tom žitaricom bilo 190.000 ha.

Razlog – ratarima je bila preniska cijena iz 2013. od 1,05, dok je 2012. bila 1,35 kuna, a koju su tražili i lani. O ovogodišnjoj cijeni svi zasad (službeno) šute. S njom se zasad, kaže direktorica Žitozajednice Nada Barišić, ne bi zalijetali.

– Cijenu će odrediti tržište. Mi ispred Žitozajednice ne bismo htjeli dizati tenzije - kaže Barišić, “zaobilazeći” zasad tu u nas svakog ljeta vruću temu.

No, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić navodi da se ovih dana govori kako otkupljivači izlaze s cijenom od 1,15 kn/kg.

– S obzirom na rast troškova, ona nikako ne bi smjela biti ispod 1,50 kn - Brlošićev je stav.

Uz manje zasijane pšenice, ovogodišnju žetvu okarakterizirat će i manji prinosi zbog bolesti na pšenici, prije svih žute hrđe, za koju ratari predviđaju da će smanjiti prinose za 30 i više posto. Bile su i velike kiše, odnosno voda u depresivnim točkama, zbog čega su te površine ostale doslovno “gole”. Vrhunac prirodnih nepogoda su poplave u županjskoj Posavini, kraju intenzivne ratarske proizvodnje, no to neće narušiti konačne rezultate žetve budući da je – podaci su Ministarstva poljoprivrede - poplavljeno oko 5.178 ha upisanih u ARKOD, a što je tek 0,5% svih poljoprivrednih površina.

No, poplavljenim područjima to je slaba utjeha kada se zna da je ondje žetva 2014. već gotova, odnosno neće je biti. Lanjska žetva bila je prva hrvatska “vršidba” u EU od koje smo očekivali rekord od milijun tona pšenice, a požeto je 965.000 tona.

- S lanjskom, rekordnom žetvom rekordno smo i izvezli – 411.000 tona - kaže Barišić.

Godine 2010. godine izvezli smo 260.000 tona, 2011. godine 253.000 tona, a 2012. godine 394.000 tona.

– Ove godine izvoz naše najvažnije krušarice neće biti kao lanjski, no s obzirom na naše potrebe od oko 550.000 tona, imamo je dovoljno, kaže prva žena Žitozajednice.

Sve to utjecalo je na (aktualno) stabilno stanje s ovom žitaricom koje odveć ne narušava ni kriza u Ukrajini, velikom svjetskom igraču kada je o pšenici i njenom izvozu riječ. Istina, zbog krize u toj crnomorskoj zemlji cijene su u našem okruženju nešto porasle, no zbog visokih zaliha ne očekuje se njihov značajan rast.

– I ove godine imat ćemo dovoljno pšenice, dobre kvalitete - kaže Barišić. Za obilne kiše i bolesti na pšenici kaže da su utjecale na povećanje troškova proizvodnje, odnosno dodatnu zaštitu usjeva. Na povećane troškove, kada slaže kalkulaciju o cijeni, misli i poljoprivrednik Zvonko Pipić iz virovitičkog kraja.

I on je, kaže, čuo za stav otkupljivača da proizvođače treba zadovoljiti cijena od 1,15 kn. Naziva to “puštanjem balona”.

– Ispod 1,60 kn se ne bi smjelo pričati. Realna je samo kalkulacija - kaže Pipić. Ocjenjuje da će slavonska pšenica platiti danak hrđi s bar 30 posto umanjenim prinosima i više, ovisno o sorti i površinama.

Suzana ŽUPAN

ZVONKO PIPIĆ

poljoprivrednik

O predaji uroda burzi treba prvo potpisati ugovor

Ovogodišnju žetvu obilježit će i za sutra, 5. lipnja, najavljeno otvorenje prve robne burze u nas, u Osijeku. Njezin udjeličar je i Zvonko Pipić, koji je svesrdno pozdravljao njen osnutak. No, na upit o tome proizlazi li iz njegova udjeličarstva i obveza predaje uroda burzi, kaže: - U mojim očima je to još uvijek sve slobodno. Nisam ni sa kim (još) potpisao ništa. O predaji pšenice razmišljat ću kada to bude vezano ugovorom. Tek treba vidjeti kako će burza gledati na trženje sa žitaricama i ponudu cijena - oprezan je Pipić.

TISUP: Cijene pšenice u EU veće za 10,4% nego u RH

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava (TISUP), a koje je predočila Ana Tičinović Masnica, kroz RH tržište pšenice i brašna u travnju 2014., veleprodajna cijena pšenice u travnju nešto je viša od one iz ožujka i iznosi 1,48 kn/kg. U odnosu na prošlu godinu cijene su niže za 9,2%. Otkupne cijene u travnju bile su više za 6,8% od onih iz ožujka i u prosjeku su iznosile 1,41 kn/kg. To je za 19% niže u odnosu na isto razdoblje 2013. Prema izvještavanju mađarskog AKI-ja, otkupna cijena pšenice u Mađarskoj u 17. tjednu 2014. iznosila je 1,39 kn/kg. U 17. tjednu 2013. kg pšenice u Mađarskoj otkupljivao se po 1,63 kn. Na novosadskoj robnoj burzi, pšenicom se u 17. tjednu trgovalo po 1,44 kn/kg. Na mađarskoj burzi BSE tijekom travnja cijene su stabilne, što se nastavlja i početkom svibnja. Zadnja zabilježena cijena iznosila je 1,30 kn/kg. Riječ je o terminu dospijeća za kolovoz 2014. Kasniji termini upućuju na stabilnost cijena početkom jeseni 2014. Na francuskoj terminskoj burzi EURONEXT u travnju 2014. cijene pokazuju izraženiju varijabilnost. Prvu polovinu mjeseca obilježio je rast cijena, zatim vrlo blagi pad, da bi se krajem travnja cijene stabilizirale na višim srednjim razinama. Početkom svibnja zabilježen je ponovni pad cijena. Zadnja zabilježena cijena je 1,54 kn/kg za termin dospijeća svibanj 2014. Kasniji termini upućuju na stagnaciju cijena do svibnja 2015, nakon čega slijedi blagi pad cijena, pa tako za termin svibanj 2017. cijena iznosi 1,48 kn/kg. Usporedivši prosječne cijene pšenice u ožujku 2014. na tržištu EU i RH, cijene pšenice i dalje su više u EU, za 10,4% od prosjeka RH. Prosječna cijena pšenice u EU-28 u ožujku iznosila je 196,17 eura/toni, što je za 2,4% više nego u veljači 2014. Cijena u RH pala je za 2,5%.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike