Novosti
RAVNATELJ HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA IZNENAĐEN EMPATIJOM

Josip Jelić: Milijuni doniranih kuna utrošit će se u sanaciju poplavljenih područja
Objavljeno 24. svibnja, 2014.
Znao sam da ima još puno duše, ali da je treba pronaći, kaže Jelić

Vezani članci

CIJELA SE HRVATSKA UJEDINILA - SLAVONIJA JE U SVIM SRCIMA

Podrška: Slavonijo, izdrži. Dalmacija je uz tebe

Cjeloživotno opredjeljenje Josipa Jelića, ravnatelja Hrvatskog Crvenog križa, u proteklih deset dana dobilo je svoju svrhu.

Zatečen lavinom humanosti koja je zbog katastrofalnih poplava zahvatila svaki dio Hrvatske, kaže kako ne pamti ovoliku količinu suosjećanja i empatije.

- Znao sam da ima još puno duše, ali da je treba pronaći. Ova situacija omogućila je ljudima da zaborave na sve teškoće koje ih pritišću i da u prvi plan stave činjenicu da smo bliski jedni drugima. Objektivno, u vrijeme Domovinskog rata nije ni moglo biti toliko donacija, no i tada smo pokazali zajedništvo, jer je milijun ljudi "leglo" dati krv i to je bio dokaz koliko smo solidarni. Ovo sad je neopisivo, jer ne možete ni zamisliti tu atmosferu, tu predanost i silne pozive - gotovo u dahu ispričao nam je Jelić, dodavši da su i banke, potom Hrvatska liječnička komora, trgovački lanci i brojni drugi odvojili značajna financijska sredstva za stradale. Posebno se ponosi činjenicom da nije zabilježena ni jedna primjedba na rad Crvenog križa, bilo na terenu bilo u sjedištima ukupno 130 gradskih društava, koliko ih je u Hrvatskoj.

- Nakon povratka stanovništva bit će posla oko sanacije, a upravo će milijuni uplaćeni na račun Hrvatskog Crvenog križa, u skladu s potrebom, poslužiti u tu svrhu. Bit će potrebna nabava brojnih isušivača, sanacija bunara, građevni materijal, popravak infrastrukture i sl. To će iziskivati, najavljuje Jelić, analitičku raspodjelu prikupljenih novčanih sredstava. Prema dogovoru s donatorima i prema potrebi, nije isključeno da se dio novca donira BiH - u Orašje, Odžak i okolicu.

- Kad za to dođe vrijeme, tada ćemo prema vrstama koje pojedine općine trebaju, trošiti prikupljeni novac. Za sada imamo puno veću ponudu, no činjenica je da s povratkom izbjeglih pomoć ne smije prestati. Za sada je situacija takva da se pojedinci, udruge i svi ostali gotovo natječu u nastojanju da daju najviše - ocijenio je Jelić.

Zadovoljno podsjeća da i dalje traje prikupljanje pomoći pozivom na broj 060 9011. Za sada je tim pozivima prikupljeno pet, a dodatno više od 20 milijuna kuna. U skladištima stoje tone hrane i odjeće, hektolitri vode i sve to, zaključuje Jelić, zahvaljujući dobrim ljudima i suosjećanju svih koji su se na bilo koji način mogli i željeli uključiti u pomoć.

Marija MIHELIĆ
ZAŠTITA OD ZARAZE

Opasnost od zaraza na poplavljenim područjima kao velik problem nameće i nužnu nabavu sredstava za razne oblike zaštite. Jelić kaže kako do daljnjeg nisu potrebni odjevni predmeti, a podsjeća na kronični nedostatak gumenih čizama na terenu. “Treba zaštititi i te ljude koji danonoćno rade i pomažu, kako u spašavanju osoba i imovine tako i brojnih životinja, stoke i kućnih ljubimaca. Pozivam stoga na pomoć druge vrste - metle, sredstva za čišćenje i dezinfekciju, rukavice svih vrsta”, poručuje Jelić.

JOSIP JELIĆ

ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa

Ovo sada je neopisivo, jer ne možete ni zamisliti tu atmosferu, tu predanost i silne pozive

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK DOMOVINSKOG POKRETA

Penava: Ostajem gradonačelnik Vukovara

SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA

Danielu Markiću produljen mandat