Kultura
12. STROSSMAYEROVI DANI U ĐAKOVU

Preko biskupa i do titule kulturne prijestolnice Europe!
Objavljeno 24. svibnja, 2014.
Najsvjetliji je dio povijesti Đakova 55 godina biskupovanja Strossmayera

Vezani članci

9. STROSSMAYEROVI DANI U ĐAKOVU

Nikčević: Nedovoljno su istražene veze Strossmayera i Crne Gore

U ĐAKOVU ZAPOČELI 9. STROSSMAYEROVI DANI

Strossmayer definitivno najportretiranija ličnost

U ĐAKOVU ODRŽANI 7. STROSSMAYEROVI DANI

Gaj i Jelačić - katalizatori Strossmayerova pretvaranja od Nijemca u Hrvata

Izložbom “Strossmayer i glazbenici”, otvorenom u Muzeju Đakovštine, jučer su u Đakovu počeli 12. Strossmayerovi dani, kulturno-znanstvena manifestacija posvećena liku i djelu velikog đakovačkog biskupa, koja ove godine progovara o njegovu mecenstvu prema glazbi i glazbenicima te kontaktima s njima, pjevačkim društvima, zborovima, pa i nekim najpoznatijim imenima tadašnje glazbene scene poput Liszta, Dvoržaka.

Izložbu čini dokumentarni dio (diplome, zahvalnice pjevačkih društava biskupu...), te slike s temama glazbe iz Strossmayerove galerije starih majstora u Zagrebu.

– Povjesničar sam umjetnosti, a ne glazbe. Za mene je bilo veliko otkriće istraživanje angažmana i doprinosa biskupa Strossmayera glazbi i glazbenicima - riječ je o Franji Krežmi, Ivanu pl. Zajcu, Lisztu - o njihovu prijateljstvu svjedoči faksimil pisma u kojem se Liszt nada susretu Budimpešti. Dvoržak je skladao o njemu - rekao je na otvorenju izložbe ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora, Borivoj Popovčak.

Postavljanje orgulja u đakovačkoj katedrali ocijenio je velikim trenutkom za glazbeni život Đakova.

– Poznato je da Strossmayer nije štedio kada je o đakovačkoj katedrali riječ, pa tako ni kada je odluka pala na te orgulje, nagrađene zlatnom medaljom u Nuernbergu netom prije postavljanja - dodao je Popovčak. Uz njega, na otvorenju je govorio i ravnatelj Muzeja, Borislav Bijelić.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Ivica Mandić dodao je kako je Strossmayer zasebni veliki brend u kontekstu nakane Grada Đakova da postane Europskom prijestolnicom kulture 2020. Na to je, otvarajući izložbu, upozorio i dogradonačelnik Mirko Ćurić.

– Đakovo postoji 12 stoljeća, a pisana povijest znana mu je 775 godina. Saznanja o nekoliko stoljeća ovdašnje povijesti temelje se samo na arheološkim iskopavanjima. No najsvjetliji dio povijesti 55 je godina biskupovanja Strossmayera u ovom gradu, do 1905. On je najviše učinio za ovaj grad, a na tim temeljima treba graditi i nove vrijednosti - upozorio je Ćurić.

Suzana ŽUPAN
Danas znanstveni skup

Program 12. Strossmayerovih dana nastavlja se danas, 24. svibnja, znanstvenim skupom “Strossmayer i glazbenici” na kojem će govoriti ak. Zoran Juranić i mo. Ivan Andrić. Skup će biti održan u Središnjoj nadbiskupijskoj knjižnici, uz nazočnost predsjednika Ive Josipovića. Dane zatvara koncert Zagrebačke filharmonije u katedrali, 27. svibnja. Dirigent je Ivo Lipanović.

Možda ste propustili...

PRVA LIKOVNA IZLOŽBA MARINE KNEŽEVIĆ

Slavonska gizdavost u raznobojnoj “Igri života”

OSJEČKI ZBORNIK, RADIONICE, IZLOŽBE...

Međunarodni dan muzeja u Slavoniji

Najčitanije iz rubrike