Novosti
STRAH OD ŠIRENJA ZARAZNIH BOLESTI

U poplavljenim selima prijete zaraze:
Obavezno konzumiranje flaširane vode
Objavljeno 19. svibnja, 2014.

Galeriju fotografija fotoreportera agencije Pixsell možete pogledati OVDJE, a fotografije Gordana Panića možete pogledati OVDJE.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio i posebne mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti na poplavljenim područjima. Tako se glede zdravstvene ispravnosti vode nalaže isključivo uporaba vode za piće iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširane vode. Zabranjeno je konzumirati vodu iz vlastitih lokalnih bunara zbog zagađenja prouzročenih poplavama sve do povlačenja vode i provedene dezinfekcije. Uspostavljanje alternativne vodoopskrbe (autocisterna ili flaširana voda) u nadležnosti je lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, Crvenog križa itd., a nadzor nad njom također provodi sanitarna inspekcija i zavodi za javno zdravstvo. Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode potrebno je vodu prije uporabe za pripremu hrane ili piće obavezno prokuhati, a voda se prokuhava tako što, nakon što provri, kuha još 15 minuta. Prokuhana voda koristi se za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća. Ako je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, ne smije se koristiti za piće, kuhanje ili pranje.

Glede zdravstvene ispravnosti hrane zabranjeno je konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila i pokvarila zbog nestanka električne energije te se preporuča konzumirati isključivo hranu koja je pakirana u vodonepropusno pakiranje, “suhu” ili konzerviranu hranu i hranu koja je dobro termički obrađena. Također je zabranjena konzumacija povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća. Iz HZJZ-a preporučavaju i pojačane mjere osobne higijene, češće pranje ruku sapunom i tekućom vodom iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhanom vodom i po mogućnosti uz upotrebu dezinfekcijskih sredstava dostupnih u ljekarni.N.Z.Eberhard

KADA SE JAVITI LIJEČNIKU?

U slučaju pojave povišene tjelesne temperature i/ili drugih znakova bolesti, uključujući simptome crijevnih zaraznih bolesti (povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu), potrebno je obratiti se liječniku. Ako je došlo do ozljeđivanja obavezno se javiti izabranom liječniku radi zbrinjavanja rane i cijepljenja protiv tetanusa.

Možda ste propustili...