Novosti
SLAVONIJA PONOVNO POD VODOM

Djeca i starci evakuirani pred prjetećom
Orljavom, očajni seljaci traže krivce
Objavljeno 16. svibnja, 2014.
Zbog začepljenih kanala ratari pozivaju Hrvatske vode na odgovornost

Veći dio Slavonije nakon obilnih kiša i rasta vodostaja rijeka ponovno se našao u velikim problemima zbog poplava.

Zbog obilnih kiša na području slijeva Orljave ta se rijeka izlila u mjestu Gradac i Ivandvor, kod Pleternice, a vatrogasci i mještani evakuirali su djecu i starije stanovnike. Pod vodom je jučer bilo 200 kuća, a u pomoć mještanima stigla je i vojska.

- Najgore stanje je u ulici koju mještani zovu Pašnjak, jer se na tom dijelu spojila Orljava s rijekom Vrbovom i potokom Strugom i tu je nastao veliki bazen vode. Hrvatske vode poslale su mehanizaciju i probijale nasip na Vrbovi, no to očito nije usporilo porast vode - izjavila je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Pod vodom petina Vukovarske županije

Na ugrožena područja Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije upućeno je 250 pripadnika Oružanih snaga RH s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamacima s posadama. Pod vodom je i petina Vukovarsko-srijemske županije. Zbog proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplava jučer u 13 sati, kada je vodostaj Save kod Županje dosegnuo 984 centimetra, pripadnici HV-a sagradili su zečje nasipe kod Štitara, Županje, naselja Topola i Gunje. Najteže stanje je u istočnom dijelu županjske Posavine, u devet sela u sastavu općina Vrbanja, Drenovci i Gunja gdje je izravno ugroženo čak 23 tisuće hektara oranica.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Skupštine VSŽ-a Marko Petrović ističe da će štete biti goleme.

– Poljoprivrednici su više nego ikada na koljenima. Ljudi su jedva uspjeli zasijati, uložili sve što su imali, a nakon povlačenja vode i zatopljenja sve će ostati opustošeno i najporaznije je to što se spas uopće ne vidi i što ćemo se od ovoga teško moći oporaviti - kaže Petrović.

Visoke podzemne i priobalne vode stvorile su kaos u Cvelferiji, brojne kuće su poplavljenje. Očajni seljaci preksinoć su selili stoku jer im je voda ušla i u staje. Zabrinjavajuće stanje je u općini Gunja. Muslimansko groblje je potopljeno. “Ovo je užas, sve pliva, i što ako netko od Muslimana danas umre - gdje će se pokopati?” pita se Mirsad Pezerović.

Nitko ne pamti ovakvu katastrofu

– Ovakvu katastrofu ne pamte ni najstariji mještani. Nas seljake nazivaju parazitima, ali najveći parazit društva su Hrvatske vode i oni su krivci što je do ovoga došlo. Da su na vrijeme ispumpali velike kanale Teča i Konjuša nakon velikih padalina 3. svibnja, na što smo ih upozoravali, to se ne bi dogodilo. Ljudima sada ne bi plivale kuće i mi poljoprivrednici, koji smo uložili zadnju kunu i još se zadužili za sjetvu, sada ne bismo ostali bez svega - ogorčen je Antun Golubović iz Đurića. Ondje je, kaže, u 35 sati palo čak 120 litara kiše po četvornom metru. Očajni seljaci traže da Vukovarsko-srijemska županija Hrvatske vode pozove na odgovornost jer za kalvariju nastalu zbog njihova, kako kažu, dugogodišnjeg nemara netko konačno treba odgovarati.

U Ulici Augusta Šenoe u Vukovaru zbog velikih količina oborina došlo je do urušavanja zemlje s uzvisine koja se nalazi iza obiteljskih kuća. Kako su nam rekli građani, zemlja se urušila u dvorište te je ugrozila i samu obiteljsku kuću koja se tu nalazi. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić o stanju kanalske mreže i poljoprivrednih površina informirao se na sastanku županijskoga povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

- Situacija je dosta teška na području Gunje, Drenovaca i Vrbanje, iako ima problema u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ugroženo je poljoprivredno zemljište, a u jednom dijelu i obiteljske kuće. Velike količine vode dolaze iz Bosne i Hercegovine u Savu koja stalno raste, međutim u stalnom kontaktu smo s Hrvatskim vodama, tako da možemo na vrijeme reagirati na kritičnim mjestima - istaknuo je Galić.

Štete u Viljevu

Vukovarsko-srijemski županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kaže da će polovinu usjeva trebati ponovo zasijati, no pitanje je hoće li zbog vlage u tlu to biti moguće.

Goleme količine padalina i u Osječko-baranjskoj županiji napravile su štete, i to ponajviše na području općine Viljevo u donjomiholjačkom kraju. Prema tvrdnjama načelnika općine Viljevo Ivana Feketea, do jučer je pod vodom bilo oko 600 hektara obradivih površina u ovoj općini, a s obzirom na to da je jučerašnji dan bio tek početak “izbacivanja” viška vode Karašice i Vučice preko kanalske mreže na oranice, štete će idućih dana biti i puno veće.

- Ovo je definitivno najgora situacija u posljednjih 10 godina što se tiče poplava u našem kraju, no činjenica je da se slični problemi ovdje javljaju svakih nekoliko godina. Glavnim uzrokom za ovakvu situaciju držim začepljeni kanal između Viljeva i Donjeg Miholjca koji povezuje Dravu i Karašicu i koji je napravljen da se koristi za potrebe navodnjavanja, ali koji nam zapravo redovno stvara probleme u vidu poplava svakih nekoliko godina. Zbog toga smo se već obraćali za pomoć Hrvatskim vodama, no bez rezultata, a mi sami ne možemo ništa učiniti - kazao je viljevački načelnik.

AGM Kruna/Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ/Mario KOKAJ/Lidija ANIČIĆ
Vatrogasci uklanjali pala stabla i vodu iz podruma

Prema izvještaju Državne uprave za zaštitu i spašavanje - Područnog ureda Osijek, u Osječko-baranjskoj županiji od 15. svibnja u 6 sati do 16. svibnja također u 6 sati vatrogasne postrojbe provodile su vrijeme na terenu s motornim pilama, crpkama i drugim alatima za tehničke intervencije. Tako su vatrogasci Osijeka imali 14 intervencija uklanjanja srušenih stabala, limova s krovova i ispumpavanja vode iz podruma. Dvije su bile jučer prijepodne u Briješću pa je onu u Grobljanskoj ulici 8 i 10 odradio DVD Čepin. Belomanastirski i našički vatrogasci imali su po dvije intervencije zbog srušenih stabala, a đakovački pet. Djelatnici osječkog Unikoma tridesetak puta intervenirali su zbog palih grana. “Svaki dan se čisti i krče se prostori od granja, a ono će kao zeleni otpad biti zajednički deponirano”, pojasnila je glasnogovornica Unikoma Tatjana Elez. (D.P./Ma.M.)

Vojska u Šamcu i Beciću

Zbog izvanrednih prilika nastalih visokim vodostajima rijeka na području Brodsko-posavske županije, hitnu sjednicu održao je županijski stožer za zaštitu i spašavanje. "Trenutno je najkritičnije na Savi kod Slavonskog Šamca i Orljavi kod mjesta Becić u općini Oriovac. Zbog izvanredne situacije u Slavonskom Šamcu na pripravnost su pozvana sva vatrogasna društva istočno od Slavonskog Broda, kao i društva koja gravitiraju području uz Orljavu. Na inicijativu Hrvatskih voda stožer je donio odluku o upućivanju zahtjeva Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje o pozivu 100 vojnika u Slavonski Šamac i 50 na Orljavu", rekao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana i načelnik županijskog stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović je potvrdio i informaciju da su zbog izlijevanja vodotoka na području Okučana noć prije evakuirane dvije obitelji. Kako je izvijestila PU brodsko-posavska, u petak (16. svibnja) od 9 sati do daljnjega, odnosno do povlačenja vode, za sav promet zatvoren je granični prijelaz Slavonski Šamac. Glasnogovornica Kata Nujić kazala je kako je voda koja se izlila iz Save poplavila i prostorije graničnog prijelaza u Bosanskom Šamcu. (M.R.)

VODA ZAMUĆENA U VELIKOJ, KAPTOLU, ČAGLINU, KUTJEVU

Tvrtka Tekija angažirala je većinu zaposlenika i mehanizacije za zaštitu objekata vodoopskrbe i odvodnje. Stanje vodoopskrbe u Požegi, Pleternici, Brestovcu i Jakšiću je prema zadnjim informacijama normalno. U općinama Velika, Kaptol, Čaglin i gradu Kutjevo može biti problema sa zamućenjem ili opskrbom u višim zonama grada. Zbog plavljenja rijeke Orljave isključeno je u cijelosti crpilište Luke u Požegi i ne može mu se pristupiti. Izvorište Stražemanka je prigušeno na oko 11 l/s zbog zamućenja, a Veličanka je prigušena na 42 l/s. Crpilište Dubočanka je izvan pogona zbog kvara na elektroenergetskom sustavu. Zahvat Kutjevačka rika je također zbog zamućenja isključen iz sustava. Vodospreme u Požegi, Pleternici i Kutjevu imaju za sada dovoljne količine vode za jednodnevnu opskrbu uz napomenu da je vodosprema Glavica u Požegi prazna zbog prigušenog izvorišta Stražemanke. Na potezu prema naselju Toranj došlo je do oštećenja magistralnog vodovoda zbog klizanja terena. Problemi su nastali i u kanalizacijskom sustavu u cijeloj Požeštini zbog ulaska stranih voda u sustav. Iz Tekije napominju kako su maksimalno angažirani na utvrđivanju stanja i otklanjanju posljedica poplava i visokih voda u sustavu javne vodoopskrbe, ali i kanalizacijskim sustavima.

PAKRA POPLAVILA LIPIK

U Lipiku je u četvrtak oko 23 sata evakuirano pedesetak osoba nakon što se izlila rijeka Pakra te poplavila Mažuranićevu, Gundulićevu, Meštrovićevu, Čakovečku i Jadransku ulicu. Poplavljena su dvorišta, podrumi i kuće. U Pakracu je kod bolnice bujica Pakre iščupala i odnijela metalni pješački most. Na području Požeško-slavonske županije zbog opasnosti od poplava te izlijevanja vode zatvoreno je nekoliko prometnica. Riječ je o cesti Požega-Pakrac u blizini Orljavca, dok je u Požegi za promet zatvorena Šokačka te Industrijska ulica. U Pleternici je zatvorena Ulica Eugena Podubskog. Zatvorene su i ceste D-51 na relaciji Požega - Gradište kod skretanja za Bjeliševac, D-47 na relaciji Dobrovac - Novska u blizini naselja Jagma, u Kutjevu Ulica M. Messnera, te cesta Pleternica-Ferovac u naselju Gradac. Jučer nije bilo prometovanja niti na cestama Kuzmica-Jakšić, Sloboština-Pasikovci, Latinovac-Poreč, Jaguplije-Skenderovci, Poloje-Bučje, Brezine-Janja Lipa, Knežci-Veliki Bilač. Za sav željeznički promet zatvorena je pruga Pleternica - Požega - Velika. Putnici se prevoze autobusima.(M.Bu.)

250 VOJNIKA

POSLANO JE U POŽEŠKU I BRODSKU ŽUPANIJU

ANTUN GOLUBOVIĆ

poljoprivrednik iz Đurića

Ovakvu katastrofu ne pamte ni najstariji. Nas seljake nazivaju parazitima, ali najveći parazit su Hrvatske vode

U općini Gunja potopljeno je muslimansko groblje

Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVU I PROGRAMU NOVE VLADE

Dogovor uskoro, manjine će imati potpredsjednika Sabora

PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU 32. OBLJETNICE 108. PJEŠAČKE BRIGADE HVO RAVNE BRČKO

Milanović u Brčkom: BiH mora opstati kao država