Regija
UNIŠTENI USJEVI NA PODRUČJU BOKŠIĆ LUGA

Soja Siniše Mataije leži
pod vodom već deset dana
Objavljeno 13. svibnja, 2014.

BOKŠIĆ LUG - Poplava koja je nedavno pogodila Bokšić Lug zbog nedosljedne regulacije kanala Marjanac i Lukava koji plave to selo u općini Đurđenovac napravila je velike štete poljoprivrednicima. Iznimno dobri usjevi koji su obećavali rekordne prinose pretvoreni su u opustošene površine. Procjenjuje se da je stradala većina usjeva. I ovaj put pokazalo se da nevolja uvijek bira najslabije.

Vrijednom poljoprivredniku Siniši Mataiji poplava je poharala kukuruz, soju, tritikal, ječam i pšenicu, zasijanih na ukupno 16 hektara.

- Ovo sada je katastrofa. A samo prije mjesec dana ponadao sam se da će biti rekordna godina što se tiče uroda. Sjetvu sam obavio na vrijeme, imao sam dovoljno sredstava, sve je obećavalo, proslavili smo 1. maj i veselili smo se da ćemo ući u njive i obaviti zaštitu i prihranu. Međutim, poplava mi je sve uništila - kaže Siniša Mataija i dodaje da je najviše stradala soja.

- Lijepo je ponikla i za dva dana, da nije došla voda, planirao sam prskati protiv korova, a onda ići i s prihranom dušikom. Međutim, došla je poplava i sve uništila. Sada će nastupiti i bolest – priča Mataija dok tužno pogledava na svoju njivu zasijanu sojom.

Zapitali smo ga može li se ipak nešto učiniti da se bar nešto spasi. Siniša kaže da jedino može njivu presijati, ali je to upitno zbog velike količine vode. Na nekim njivama ispustio je vodu, dok u druge ne može ući ni u čizmama, a kamoli mehanizacijom. Najavljuju nove, obilnije oborine, a prolaze i optimalni rokovi.

- Bilo bi dobro da imam dva-tri sušna dana da mogu u njivu sa sojom, pa da ju presijem, no ne mogu još bar deset dana, a toliko mi je već u vodi. Tlo je previše raskvašeno i negdje gdje mogu ući u čizmama, propadam koliko je mekano. Ako i presijem, pitanje je kada će dozreti, a javljaju i nove kiše. Ne mogu ni u kukuruz koji je već počeo dobivati smeđu boju truleži - kazao je Siniša.

No, bez obzira na to što će urod drastično podbaciti i na loše iskustvo iz 2010. godine kada je selo poharala poplava, Siniša se ne misli prestati baviti poljoprivredom.

- Moja obitelj živi od poljoprivrede, od zemlje i tova junadi. I ova katastrofa neće me obeshrabriti, jer nisam posustao ni 2010. godine kada je bilo puno gore stanje. Poljoprivreda mi je izvor prihoda. Bila poplava ili ne, ja od toga živim i moram se pomiriti s trenutačnom situacijom. Kako bilo da bilo, idemo dalje – optimistično zaključuje poljoprivrednik Siniša Mataija.

Snježana FRIDL

Tlo je previše raskvašeno i negdje gdje mogu ući u čizmama, propadam koliko je mekano, kaže Siniša

Najčitanije iz rubrike