Regija
SIGURNI U BUDUĆNOST POLJOPRIVREDE

Mladi iz Gundinaca ostaju na selu:
“Novi” poljoprivrednici mogu
opstati jer su i poduzetnici
Objavljeno 10. svibnja, 2014.
Ivan Janković vodi svinjogojsku, a Mladen Karavidović peradarsku framu

GUNDINCI - Da bavljenje poljoprivredom ne znači samo hranjenje stoke i oranje dokazuje generacija mladih koji, opredjeljujući se za život na selu, prihvaćaju nova pravila Europske unije i postaju u pravom smislu poljoprivrednici poduzetnici.

- Poljoprivreda je danas samo dio sve složenijeg sustava koji uključuje i agronomiju, veterinu, strojarstvo, solarnu tehnologiju, proizvodnju topline. Sve to rade mladi i oni su pravi primjer onoga što može hrvatska poljoprivreda - na jučerašnjoj je presici organiziranoj u sklopu EU tjedna kazao predsjednik Centra za ruralni razvoj Panonica Marijan Vrkljan predstavljajući Ivana Jankovića (27) i Mladena Karavidovića (35), “novi soj” poljoprivrednika iz Gundinaca.

U selu poprilično udaljenom od okolnih gradova, oni ne samo što nastavljaju tradiciju predaka nego usprkos brojnim preprekama, uz pomoć državnih i EU potpora, rade i planiraju razvijati svoja gospodarstva, u koja u budućnosti žele uključiti i svoje potomstvo. S novim tehnologijama Ivan vodi svinjogojsku farmu, kapaciteta 1.400 svinja, s tri ciklusa godišnje, a Mladen ima farmu pilića s 25 tisuća pilića u turnusu i pet turnusa tijekom godine. Time osiguravaju egzistenciju obiteljima, no razmišljaju i o novim investicijama i poslovima kojima žele osigurati kontinuitet života na farmi.

U početku nije bilo lako, trebalo je puno hrabrosti, priznaju.

- Krenuli smo u vrijeme najveće krize, prije sedam godina, ali uložili smo previše novca da bismo tada stali. Uz pomoć EU fondova - IPARD, s 55 posto sredstva (investicija je iznosila oko četiri milijuna kuna), nabavili smo kompletnu opremu, sukladno s EU standardima - priča Karavidović o biznisu u koji su uključeni svi članovi obitelji. Tri su se godine, kažu, borili s “papirima”, no uspjeli su i to im se na kraju isplatilo. Farma je potpuno automatizirana, tako da posao fizički nije mukotrpan, ali ipak ih angažira 24 sata pa tri godine nije uspio otići na godišnji odmor. Ipak, najvažniji je osiguran plasman, premda naplata (čeka 150 dana) baš i nije.

Jankovići pak imaju farmu svinja, sagrađenu s pomoću vlastitih i (48 posto) sredstava operativnog programa svinjogojstva, vrijednu više od šest milijuna kuna. Uz postojeći posao i potpuno ovladavanje tehnologijom, rađaju se i nove ideje.

- Razmišljamo o postrojenju za bioplin i proširenju kapaciteta za još tri i pol tisuće tovljenika po turnusu... - kaže Ivan.

U tom poslu, kao i Mladen, vidi svoju budućnost, uz ipak očekivanu korekciju pojedinih propisa, koji su u Hrvatskoj, tvrde mladi poduzetnici, kompliciraniji nego u Europi. Uz potporu obitelji, misle da suvremena poljoprivreda ima budućnosti jer u Europi očekuju više stabilnosti i sigurnosti.

Marija RADOŠEVIĆ
Ne žele u grad

Jankovića i Karavidovića ne privlači grad. Odlučili su ostati na selu jer su ondje, kažu, već davno nešto počeli njihovi pradjedovi, djedovi, očevi. Tu su na svježem zraku, a djeci osiguravaju mirnije odrastanje uz zdraviju prehranu. Svjesni su i nedostataka, primjerice izostanka sadržaja koje nudi grad, poput glazbene škole, nastave stranih jezika, sportskih udruga, no vjeruju da će u doglednoj budućnosti i taj segment biti zadovoljen s pomoću sredstava ruralnog razvoja, uz iskazivanje zanimanja u seoskim sredinama.

Poljoprivreda

je samo dio sustava koji uključuje i veterinu, strojarstvo, solarnu tehnologiju...

Na Karavidovićevoj farmi je

25.000

pilića u turnusu, a godišnje ima pet turnusa

Jankovićeva farma kapaciteta je

1.400

svinja, s tri ciklusa godišnje

Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike