Novosti
PROBLEMI IZVOĐAČA RADOVA

Koridor 5C: Zbog neisplate plaća štrajkali radnici na gradilištu mosta
Objavljeno 8. svibnja, 2014.
Obustava rada ne utječe na dinamiku radova na dravskom mostu

Vezani članci

INICIJATIVA TROJE EUROPSKIH ZASTUPNIKA

Koridor 5C pomoći će razvoju istočne Hrvatske

Tridesetak radnika tvrtke Hidroelektra Niskogradnja, angažiranih na gradnji mosta preko Drave, između Josipovca i Petrijevaca, kojim će prolaziti autocesta na koridoru 5C, prije tri dana prestalo je s radom zbog neisplate plaća.

Već ova informacija izaziva bojazan javnosti u Osijeku da bi se s gradnjom mosta mogla dogoditi situacija slična onoj na gradnji južnog traka osječke južne obilaznice, gdje su radovi jedno vrijeme bili potpuno zaustavljeni, što je odgodilo završetak radova za više od pola godine. Naime, gradnja južnog traka obilaznice trebala je biti završena za 30 mjeseci od rujna 2011. godine, a prema posljednjim informacijama obilaznica će biti završena do kraja ove godine.

Nositelj radova na mostu, koji su vrijedni 950 milijuna kuna, zagrebački je Viadukt, a uz Hidroelektru Niskogradnju angažirane su još tvrtke - Osijek-Koteks i splitska Skladgradnja.

Iz Hrvatskih autocesta, koje su investitor gradnje mosta, jučer su nam kazali kako su se radnici Hidroelektre vratili na posao. Pojasnili su kako prestanak rada zaposlenika Hidroelektre nije i ne utječe na dinamiku radova, jer se ti radnici “ne nalaze na kritičnim točkama gradilišta”.

Hidroelektra Niskogradnja ima problema u poslovanju, potvrdili su nam iz te tvrtke.

- Jednostavno nema drugog odgovora osim toga da za plaće tvrtka nema novca. U siječnju smo primili plaću za prosinac i to minimalnu - svi zaposleni. Istim ritmom dobili smo još dvije minimalne plaće, a još nije isplaćena plaća za ožujak. Jednostavno nismo realizirali ono što smo trebali, a kao i većina građevinskih tvrtki nemamo akumuliranog kapitala da bismo mogli, neovisno o realizaciji radova, plaćati sve obveze - kazao nam je Milivoj Binički, voditelj kadrovskih poslova Hidroelektre Niskogradnje, napomenuvši kako se ulažu napori da se sakupi iznos potreban za isplatu plaća.

Tvrtka je lani poslovala s gubitkom od gotovo 56 milijuna kuna. Od ukupno 1.111 zaposlenih oko 400 radnika je na čekanju, jer za njih u ovom trenutku nema posla.

Igor MIKULIĆ
NAJDUŽI MOST U HRVATSKOJ

Gradilište mosta Drava kod Osijeka jedno je od najvećih gradilišta u Hrvatskoj. Valja podsjetiti kako će taj most, kada bude sagrađen, sa svojih 2,5 kilometara biti i najduži most u Hrvatskoj. Čine ga tri dijela - po dva usporedna pristupna vijadukta, sa slavonske i baranjske strane, koji su dugi nešto više od kilometra, koji će biti spojeni sa središnjim ovješenim mostom raspona 420 metara. Viseći most sastojat će se od spregnute čelične konstrukcije, armiranobetonskih pilona i zatega. Armiranobetonski piloni u oblika slova A visoki su čak 75 metara.

Možda ste propustili...

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze

GODIŠNJICA UBOJSTVA 12 REDARSTVENIKA

Dan kada je započeo rat u istočnoj Slavoniji

Najčitanije iz rubrike