Regija
PROSLAVA DANA GRADA

130. rođendan Belišća: Grad koji
krupnim koracima ide naprijed
Objavljeno 30. travnja, 2014.
Brojnim manifestacijama koje su započele proteklog vikenda i koje će potrajati puna dva tjedna, Grad Belišće proslavlja 1.svibnja – Dan Grada, crkveni god Svetog Josipa Radnika župe Belišće i svoj 130.-ti rođendan.
Tradicionalno, centralni dio velike proslave održan je danas (srijeda) 30.travnja, kada je u Amaterskom kazalištu u Belišću održana svečana sjednica Gradskog vijeća u nazočnosti brojnih uzvanika. Istom se prigodom gradonačelnik Belišća dr.Dinko Burić u svom govoru osvrnuo na relativno kratku, ali sadržajno vrlo bogatu povijest malog grada iz kojeg su niknuli brojni poznati sportaši, glazbenici i drugi, te grad koji uz pomoć vrijednih i marljivih ljudi želi vratiti nekadašnju titulu industrijskog središta, ali i titulu grada koji ima svijetlu viziju budućnosti čak i u razdoblju krize i recesije.
Svečana sjednica bila je ujedno i povod za dodjelu javnih priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama Grada Belišća. Plaketa Grb Grada Belišća za izuzetna ostvarenja i doprinos razvoju vatrogastva na području Grada Belišća pripala je DVD-u Belišće povodom 130.-te obljetnice postojanja, DVD-u Bistrinci koje ove godine proslavlja 110.-tu obljetnicu postojanja te DVD-u Gat koji slavi 90.-tu obljetnicu postojanja. Istu nagradu za svoj nesebični angažman u društvenom životu Grada primili su još i Zaim Saljiji te Josip Koprivnjak. Javno priznanje Plaketa Salamon Heinrich Gutmann za 2014.godinu za izuzetna ostvarenja i doprinos u gospodarskom životu Grada, dodijeljena je tvrtki Duropack Belišće d.o.o., Ranku Radunoviću dipl.inž.arh, i tvrtki Metal Vidaković d.o.o.
Po završetku svečane sjednice, domaćini i gosti zajednički su se uputili na lokaciju na kojoj ovaj praznik slavio prije gotovo četvrt stoljeća: na obalu Drave «kod pijeska», nekad omiljenog izletišta Belišćana. Za sve građane tamo je u velikom šatoru bio pripremljen besplatan grah iz šestolitarskog kotlića i pečeni vol, te piće po pristupačnoj cijeni.
Na sam 1.svibnja u 6 sati ujutro, organizira se budnica ulicama grada koju svira Puhački orkestar DVD-a Valpovo, a svečana sveta Misa održava se u 11 sati u crkvi sv. Josipa Radnika. U večernjim satima na pozornici na Trgu Ante Starčevića u Belišću, nastupa Tamburaški sastav Džentlmeni i Stjepan Jeršek Štef.
L.ANIČIĆ
Najčitanije iz rubrike