Novosti
IZBORNI SABOR UDRUGA HDSSB-A

Glavaš tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu
Objavljeno 26. travnja, 2014.
“Žao mi je što sam bio prisiljen pokrenuti tužbu protiv vlastite države, ali više nije bilo drugog načina dokazivanja nevinosti”

Branimir Glavaš podnio je sredinom proteklog tjedna  Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužbu protiv Republike Hrvatske zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, čime su mu, kako vjeruje, povrijeđena osnovna ljudska prava u skladu s europskom Konvencijom o ljudskim pravima.

Ovu informaciju Glavaš je javnosti obznanio  u subotu  putem pisanog obraćanja javnosti na  III. Saboru Zajednice udruga HDSSB-a. Razlog zbog kojeg je Glavaša podnio zahtjev protiv Republike Hrvatske je činjenica što Ustavni sud Republike Hrvatske niti tri godine i osam mjeseci od podnošenja njegove ustavne tužbe, nije na nju niti pozitivno, niti negativno odgovorio, iako je u pravosudnoj praksi “razuman rok” za rješavanje ovakvih vrsta žalbi najviše tri godine. “Žao mi je što sam bio prisiljen pokrenuti tužbu protiv vlastite države, koju sam  stvarao i za koju sam bio spreman dati život, ali nažalost više nije bilo drugog načina  dokazivanja moje nevinosti”, stoji u pismu Branimira Glavaša.  Inače, predsjednik Zajednica udruga HDSSB-a , koji je ovom prigodom na inače izbornom Saboru ponovno reizabran na ovu funkciju osvrnuo se i na aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj.”Prateći, koliko mi to okolnosti  omogućavaju zbivanja u našoj Domovini nameće mi se zaključak da su više nego ikada hrvatski narod i građani Hrvatske dovedeni do stanja neviđene besperspektivnosti, nesposobnošću onih, koje je nažalost većina izabrala. A da jedno zlo ne dolazi samo, potvrđuje i pogled na trenutno stanje u najvećoj oporbenoj stranci, koja umjesto alternative nudi veliko ništa. Hrvatskoj i hrvatskom narodu i svim građanima dosta je i HDZ-a i SDP-a”, naglasio je u svom obraćanju Glavaš, koji se ovom prilikom prisjetio i svog razgovora s Franjom Tuđmanom davne 1989. prilikom njegova posjeta Osijeku, kada ga je prvi hrvatski predsjednik odvratio od nauma da  zbog već tada prisutnih medijskih napada odustane od političkog rada. Upravo Tuđmanove riječi “Znaj da kada te najviše napadaju, da si onda potpuno u pravu i napadaju te jer žele postići svoj cilj, a taj je da se povučeš i da te eliminiraju” Glavaš je uputio i članovima zajednice HDSSB-a kao riječi ohrabrenja i zaključio kako je odlučniji nego ikada  vratiti se u Hrvatsku i služiti narodu na putu izbavljenja iz beznađa. Inače, na subotnjem Saboru  pet zajednica HDSSB-a gosti su bili i predstavnici stranka ujedinjenih u Savezu za Hrvatsku.

N.Z.Eberhard

GLAVAŠ PREDSJEDNIK, VINKOVIĆ NJEGOV ZAMJENIK

 

Uz Branimira Glavaša, koji je reizabran za predsjednika Zajednica udruga HDSSB-a, kao njegov  zamjenik izabran je Zoran Vinković, te četiri potpredsjednika, a to su Boro Grubišić, Igor Češek, Slavica Jelinić i Dražen Đurović. Za glavnog tajnika reizabran je Mato Dunković.